26 Юли 2021понеделник19:32 ч.

"Старинният файтон" гостува в Хасково

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 126

Община Хасково, Клубът на дейците на културата в града, ГХГ "Атанас Шаренков" и Националният литературен салон "Старинният файтон" организират премиера на книгата на Мина Карагьозова "Екстаз". Слово ще произнесе художественият ръководител на "Файтона" д-р Елена Алекова, която е и редакторка на книгата. В уводните си думи "Едно към едно, без матрици и без наочници" към книгата тя уточнява: "Мина Карагьозова е събрала в "Екстаз" свои "статуси от фейсбук". В специфичния речник с термини на фейсбук статусът е описан като "виртуален израз на всяко едно нещо, което може да ви роди главата" и което се вижда и коментира от виртуални приятели. Хубаво е, че ние държим в ръцете си книга - "реален израз" на онова, което Мина Карагьозова, използвайки една от социалните мрежи, е искала да сподели с нас някак по-интимно, свойски, "като на приятели", но реални приятели, а не просто на всички виртуални такива, които биха го прочели, познати и непознати, "скрити" зад чудати обозначения и лъжовни имена и профили или "открити" (с имената си истински). Не че само приятели ще я четат. А, че всеки читател ще се усети като неин приятел. Това скъсява дистанцията и отваря сетивата за по-скритите послания в книгата, които се виждат само когато сърцето е отворено. Защото, събрано в книга, това, което Мина Карагьозова споделя, излиза от матриците, от "фейсбучините" на виртуалното и от наочниците на "всичко, което може да ви роди главата". И се превръща в литература, родена от сърцето и адресирана до сърце. Без матрици. И без наочници."
Мина Карагьозова ще прочете откъси от книгата. Думи за авторката и нейното творчество ще споделят Димитър Шалапатов и Ели Видева. Вечерта ще бъде озвучена от изпълненията на деца от Музикалната школа при НЧ "Заря - 1858 г." в Хасково и ще се състои на 24 юни от 17.30 ч. на открито в Градската художествена галерия "Атанас Шаренков".

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ