02 Юли 2020четвъртък21:52 ч.

Стари и бедни

/ брой: 141

автор:Евгени Гаврилов

visibility 916

Както е тръгнало, в най-скоро време София, или поне централната й част, може да се окаже мястото с най-чист въздух в страната. Това ще бъде резултат от съвместните "усилия" на министерството на транспорта и Столичната община. По молба на общинарите ведомството на Ивайло Московски подготвя наредба, според която в центъра на София ще могат да се движат само автомобили, отговарящи на екологичните стандарти Евро 5 и 6. Така на практика жълтите павета ще бъдат забранени за 99,9% от колите у нас.
Известно е, че отдавна сме се превърнали в автоморгата на Европа. Възрастта на автопарка е над 20 години и той спешно се нуждае от подмяна. Но това няма как да стане с наредби и други административни актове, въвеждащи ограничения. Транспортният министър пише една наредба, други идеи има екоминистърът, който обмисля промяна на екотаксите за автомобилите. Появи се и идеята колите да бъдат снабдени с различен на цвят стикер, в зависимост от това колко замърсяват въздуха. Друга мярка срещу старите автомобили вероятно ще бъде и увеличаването на данъците. Какъв ще бъде ефектът от всичко това е рано да се каже, но този казус показва за пореден път, че управляващите в България обикновено се движат подир събитията и решават проблемите, след като те вече са се появили. При което  обикновено се атакуват последствията, а не причините.
В конкретния случай със старите коли причината е ясна. Просто българинът е беден, с ниска покупателна способност и затова купува евтиното. Според анализ на РИА "Новости" със средната си заплата българинът може да купи 430,5 л бензин А-95, докато в съседна Гърция средното месечно възнаграждение стига за 789 л, а в Люксембург - за цели 2755 л. От бившите соцстрани България е на опашката по покупателна способност заедно с Румъния и Украйна. Ако имаха пари, хората едва ли щяха да опрат до таралясниците на Европа. Всичко останало е следствие, включително и ограничаването на достъпа на старите коли до центъра на столицата. То със сигурност ще има съмнителен ефект.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 39

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 56

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 771

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ