23 Септември 2019понеделник23:47 ч.

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 382

България е единствената държава от Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, заели почетни позиции. 

"Горещите зони" са проследени със сателит на НАСА и анализирани в най-новото изследване на "Грийнпийс". Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност. Основните източници на серен диоксид в страната ни са централите от Маришкия басейн (най-голямата ТЕЦ "Марица изток 2" и най-старата - ТЕЦ "Брикел") и ТЕЦ "Бобов дол". 

Серният диоксид, или SO2, е един от най-опасните замърсители, тъй като е сред основните причинители на смърт и заболявания. Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата. Година след възстановяването на дейността на електроцентралата край Варна, за която собственикът й твърди, че е минала от въглища на газ, но реално почти не работи, тя също е успяла да се нареди сред най-замърсяващите в света със серен двуокис, предаде "Медиапул".

Точно заради системно неглижиране на нормите за серен диоксид срещу България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше осъдена през 2017 г. за високите норми на фините прахови частици, това е второто дело срещу страната пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха.

България заема 19-о място в топ 20 на държавите най-големи замърсители със серен двуокис в света и е единствената членка на ЕС в класацията. Лидер в нея е Индия, следвана от Русия. Топ 3 се затваря от Китай. САЩ са на девето място, изпреварвани от Украйна и следвани от Турция.

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ