10 Юли 2020петък19:03 ч.

Спорно и безспорно

/ брой: 246

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1172

За януари-октомври 2019 г. чуждестранните инвестиции у нас са с 553,8 млн. евро повече в сравнение със същия период на миналата година. През първите десет месеца те нарастват с 953,3 млн. евро при увеличение с 399,5 млн. евро за януари-октомври 2018 г., похвали се във фейсбук премиерът Борисов. Цитираният ръст на преките чужди инвестиции обаче е доста спорен. Прецизен прочит на статистиката на БНБ показва, че той се дължи единствено на заеми от компаниите майки, дадени на българските им дружества.  

От януари до октомври размерът на тези заеми е набъбнал до 1,301 млрд. евро. Подобни пари не са чисти инвестиции в българската икономика, защото подлежат на връщане. В същото време под формата на дялов капитал, който се приема за дългосрочно инвестиционно намерение, през октомври не само, че не е влязло нито едно евро, а са изтеглени 11 млн. евро. От началото на годината до края на октомври привлеченият дялов капитал също е отрицателна величина (-429 млн. евро), като най-големият отлив на чуждестранен капитал през тази година е изтеглянето на "Сосиете Женерал" - българският му клон бе купен от Банка ДСК. За сравнение, привлечените чужди инвестиции в дялов капитал за десетте месеца на миналата година са били 186 млн. евро.

И ако е спорен размерът на чуждите инвестиции у нас, безспорен е фактът, че знакови инвеститори си тръгват. Норвежката "Теленор", при условие че правеше до 38% печалба, шведската MTG, френската Сосиете Женерал, чешката ЧЕЗ ни изоставят. Европейски вериги за храни също напуснаха. Грубата намеса на държавата, слабата съдебна система и бизнес средата като цяло, липсата на върховенство на закона и корупцията продължават да са проблем номер за инвеститорите. Напредъкът в борбата с корупцията и престъпността традиционно се оценява като слаб. А природата не търпи празни пространства. Затова на мястото на световните компании идват инвеститори като Гинка, Асен Христов и южноафриканските фондове.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 52

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 403

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1026

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ