29 Септември 2020вторник21:15 ч.

Спаси Двореца на културата! Още можеш.

Отворено писмо на бившия шеф на НДК до Вежди Рашидов, министър на културата

/ брой: 158

visibility 566

Драги Вежди,
Обръщението ми е неофициално и лично, нали сме приятели. Позволявам си затова да те запитам като какъв искаш да останеш в културната история на България, освен като световно признат скулптор. Съществува обаче опасност да бъдеш и единственият министър на културата, допуснал да се разсипе Националният дворец на културата.
Убеден съм, че си вярвал, че предложеното и извършеното от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на 4 май м.г. е за добро. Не бе обърнато внимание обаче на няколко червени лампички: НДК от държавна публична собственост, неприкосновена за приватизация, се превърна в държавна частна такава. Макар и включена в забранителен (временен) списък. Това означава, че за минути може да бъде обявена първоначално за публично-частно партньорство и

 след това за пълна приватизация

Необходимата предпоставка вече се приближава - ако закъса още повече финансово. Не бе обърнато внимание, че новите кадрови назначения са без конкурс, както се предвиждаше по статут - от жури, съставено от всички творчески съюзи, а просто препоръчани от една определено заинтересувана личност. Целта: прекъсване на досегашната дейност на НДК - 100% финансова самоиздръжка, 1000 събития и около 1 000 000 посетители годишно, поддържане и реставриране на уникалните произведения на български творци, активна благотворителна дейност, световно признание за най-добър център. При това всичко да стане с публично и шумно демонизиране на "виновното" ръководство. Спомняш си, че след 7- месечна ревизия от 8 агенти на Държавната финансова инспекция министър Дянков публично заяви, че са открити множество нарушения и престъпления, от които може да се състави "наръчник". Сега, с мълчание и без извинение, бе покрито заключението на същата подведомствена му ДФИ, че щетите са в размер на 1,600 лв. - две картини, подарени на двама заслужили партньори на НДК, при това върнати обратно от обидените   наградени!
Не бе обърнато внимание и на безразборните уволнения на ключови специалисти със съответно образование и дълъг стаж: главен инженер, главен енергетик, ръководителите на озвучаването, на сценично-ефектното осветление, двете ръководителки на конгресно-конферентната дейност (то почти вече няма такава), програматорката на Новогодишния музикален фестивал - вече няма откривания с директно включване с премиера от Миланската скала и закриване на 1 януари с концерт, дирижиран от Емил Табаков. НДК вече няма собствено програмирана културна продукция, а е само една пасивна сграда, където

безразборно всеки, който плати

може да наеме зали или фоайета. Вместо това г-н Дянков хвали като големи проекти разни смешни идеи като създаване на "нов билетен център".
Вежди, точно твоето министерство трябва да охранява авторските права. За "дянковчетата" те не важат. Никой не е искал разрешение, съгласие, поне становище на авторите на архитектурния проект на централната сграда, както винаги сме правили това ние, низвергнатите, при всяко евентуално преустройство или промяна. Важното е какво е казал всемогъщият министър. Още преди два месеца започват с рушенето на окачения таван в едно от двете големи фоайета в партера. И изведнъж спират! Защото дори не са се сетили да поискат разрешение от съответните държавни и общински власти. Продаването на билети в специално проектиран от архитектите автори билетен център за събития извън НДК в София и цяла България е възприето още преди 12 години, срещу 6% от всеки билет, което носеше добър приход. В момента там срещу нищожен наем са дадени две каси на частни фирми, без конкурс.
Не знам доколко "червените лампички" за

липса на културна дейност в НДК

са те стреснали или привлекли вниманието ти. Но сега вече дянковият балон се пукна, и то в неговата специалност на финансист-счетоводител, двукратен стипендиант на бившата фондация "Людмила Живкова". За деветте месеца на 2011 г., когато ти му отстъпи ръководството на НДК, "дянковчетата" постигнаха немислимото: 6 300 000 лв. загуба, при това преди платени данъци и такси. Такова нещо не се е случвало в 30-годишната история на НДК. И това щеше да остане скрито-покрито, ако не беше разследването на един авторитетен вестник. Все още строга тайна е каква е заплатата на новите ръководители на НДК, което се извършва секретно от външна фирма. Вежди, при такава загуба те получават значително повече не само от тебе, но и от министър-председателя, имат по едно безлимитно ПЕЖО, а знаеш ли на колко им възлизат бонусите за 2011 г. за "връщането на НДК на държавата"? Запитай!
В заключение, драги Вежди, случващото се с НДК е тъжно,

но все още не е безнадеждно

За успешна терапия трябва вярна диагноза. В случая ще те улесня: финансовият министър се зае с НДК не от излишно време около бюджета, фискалния резерв, сребърния фонд, парите на здравната каса, митниците, данъците. Той просто изпълнява поставените му задачи от един от най-талантливите "герои" на прехода, с мото "продай държавата, за да спечелиш" (справка в. "Стандарт", броевете от 9 и 16 март т.г.). Откривател на печелившата стратегия във всяка власт да има свой приятел-съмишленик, най-обикновено председател на икономическата комисия в НС, ключов министър или вицепремиер в правителство. Как иначе ще се осъществява приватизация почти без пари на бисери като "Каолин" плюс концесия и още, и още. Вече подготвя свой човек при евентуалните следващи властимеещи. Демонстрирането на интереса му за приватизацията на НДК стана през месец февруари 2007 г., когато не случайно бе изготвен план за застрояване на околното пространство на НДК, където точка 20 гласи "терен за нов хотел 5 звезди", със знаменития материал в седмичника "Капитал" от 7 големи страници със заглавие "Последният дворец на социализма". Тогава не стана, получи се

енергичен отпор от цялата наша общественост

включително от най-уважавани твои колеги творци. Въпросът е защо и сега този герой е неуязвим? Кой и защо не му търси отговорност за банкови и данъчни задължения за милиони. Вежди, вместо отговор ти припомням факти от 2009 г., годината на последната политическа промяна у нас. Насърчен с обещания, от САЩ се връща г-н Симеон Дянков, за да се включи в новата власт. Настанява се за няколко месеца в чудесен апартамент на ул."Доспат" 60-62 (на кого ли е, под наем или като желан необходим приятел?). Кого взима за дясна ръка, която плътно го подпомага, съветва, направлява? Неудържимата г-жа Доротея Пандова-Гаргова, препоръчана му от любезния домакин. Нейният кариерен път е тясно свързан с цитирания приватизационен шампион като секретар на Съюза на издателите на вестници (2006-2007 г.), докато той е негов зам.-председател, след това изпълнителен директор на "Бриджкорп" АД - неговата фирма за инвестиции в недвижими имоти 2007-2009 г., а през цялото време - шеф на неговия прайвит офис. От 2009 г. естествено вече тя е съветник на вицепремиера и финансов министър. Той добре й се отблагодарява: назначава я за председател на надзорния съвет на Банката за развитие (единствената държавна банка) и за български представител в Европейската инвестиционна банка.

Тя всъщност дирижира ставащото

в НДК чрез друга близка на талантливия приватизатор, г-жа Десислава Бинева - изпълнителен директор, назначила приятеля си Красимир Стойчев за директор "Програма, маркетинг, търговия", търсен от съдебни изпълнители за фалирането на фирмата му "Ангелски еликсири".
Драги приятелю,
Не бъди повече свидетел-фигурант във вече решената тъжна участ на НДК. Ти носиш историческа отговорност, при това предлагам ти бас: твърдя, че след по-малко от година г-н Дянков ще изчезне от България, защото "някъде ще бъде много необходим". Ако това не стане, получаваш главата ми от бронз, сътворена от твоя талантлив колега Чапа. Ако обаче се сбъдне прогнозата ми, ти ще подариш на НДК отливка от някои от твоите чудесни маски на Бетовен. Във всеки случай те приканвам, обществеността ще те подкрепи,

да свиеш в юмрук талантливата си ръка

и кажеш "баста, дотук беше" - НДК да се върне под юрисдикцията на Министерството на културата, където му е мястото. Разгони "дянковчетата" оттам, докато не са го доразсипали. Покани ръководствата на творческите съюзи и им предложи за обществено обсъждане един изработен от най-добри юристи проектозакон за преобразуване на бившето ТСО НДК по чл.62, ал.З от Търговския закон, който добронамерено прилагам. След това заедно с препоръките го внеси за разглеждане в Министерския съвет и в Народното събрание. И тогава ще получиш заслужено място в историята на Националния дворец на културата.
Твой искрен вече 80-годишен приятел, без каквито и да са лични амбиции

Христо Друмев
 

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ