Соята в салама е 90%
/ брой: 67
Количеството на соята в салама се покачва все повече и вече няма никакво месо в по-евтините колбаси, алармират експерти. Тъпченето на храните с бобовата култура надмина всякакви представи и стига до 90 на сто, въпреки че се водят продукт от месо. Само 10% остават за останалите съставки, сред които са консерванти, сол и вода. За месото на практика не остава нищо, признават специалисти, изследвали колбасите.
Наглостта на производители, залагащи на растителна плънка в иначе месните по заглавие продукти, разгневи Агенцията за безопасност на храните. "Слагаме лимит, както и задължително изписване на етикетите колко точно е соята в колбасите", категоричен е шефът й Йордан Войнов. Таванът на растителните добавки да не надхвърля 30%, за да се водят месни, настоява изпълнителният директор. Идеята му е да има ясни правила при производството на месни продукти.
Соята не е опасна за здравето на хората, категоричен е шефът на хранителната агенция. Тя се използвала в много страни по света като евтин източник на протеини. Но купувачите трябвало да знаят какво ядат. Още повече че е обществена тайна, че почти цялата соя в световен мащаб е ГМО, подкрепят идеята на Войнов и от потребителски организации.