26 Март 2019вторник14:28 ч.

Смазващ доклад на Държавния департамент за България

Натиск върху медиите, нарушени човешки права и безнаказаност са само част от констатациите в документа

автор:Дума

visibility 1462

Смазващи констатации за състоянието на човешките права в България се съдържат в най-новия доклад на Държавния департамент на САЩ. Случаят "Иванчева" е даден като пример за потъпкване на правата на задържаните, отбелязва се още, че натискът върху медиите от страна на властта "стабилно се увеличава". В същото време посегателството върху човешките права остава безнаказано, се казва още в доклада, цитиран от БТА.

Българските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства върху човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем, пише в частта за България в 43-тия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света.

В резюмето на 33-те страници посветени на България се посочва, че основните проблемите във връзка с човешките права в страната са физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица, тежките условия в затворите и местата за задържане, корупцията, неефикасността и липсата на отчетност в съдебната система, лошо отношение към мигрантите и хората, търсещи убежище, корупцията във всички правителствени подразделения и насилието срещу етнически малцинства.

Над 40% от хората в българските затвори се оплакват от физическо насилие от страна на властите, е посочено в доклада. Като пример е даден арестът на кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Иванова, обвинени в корупция, които бяха държани на улицата четири часа, докато силите на реда брояха парите от подкупа, за който прокуратурата твърди, че те са получили, уточнява "Свободна Европа".

В доклада се изтъква, че арестуваните често не получават адекватни медицински грижи, а условията в затворите са много тежки. Отбелязва се също, че сигналите за полицейско насилие често не се проверяват, а отговорните не се наказват.

Като пример за произвол се споменава задържането на журналиста от сайта "Биволъ"Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир. През септември двамата бяха задържани, след като самите те подадоха сигнал за унищожаване на документи.

Макар правителството да разполага с механизми да разследва и наказва злоупотребите и корупцията, използването им е било неадекватно, а безнаказаността е представлява проблем, отбелязва докладът.

Законът гарантира свободата на словото, включително на печата, и правителството като цяло спазва това право. При все това се запазва безпокойството, че корпоративен и политически натиск, съчетан със засилващо се и непрозрачно съсредоточаване на медийна собственост и разпространителски мрежи, както и правителствено регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите, е нанесло сериозни вреди на медийния плурализъм, е посочено в доклада.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58