24 Септември 2020четвъртък10:40 ч.

Слънчевият живописец Никола Танев

НХГ представя колекцията от негови картини по повод 120-годишнината от рождението на големия творец

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 2265

По повод 120-годишнината от рождението на  големия живописец Никола Танев (1890-1962) Националната художествена галерия открива изложба, на която за първи път представя пълно колекцията си от негови картини. Ще бъдат показани около 150 произведения, сред които са първите живописни опити на Никола Танев от 1907-1908 г., изящните му пейзажи от 20-те години, изпълнени в сиво-бяла гама, наситените с цвят и светлина "карловски" картини, широките панорами от 40-те години и последните живописни платна - Пернишките мини и булевардите на София.
Самостоятелна група в изложбата са женските фигури и голи тела, рисувани около 1944 г., които разкриват една по-малко позната страна от живописния талант на Никола Танев. Рисунките в експозицията, много малка част от сбирката на галерията, допълват творческия облик на художника. Пълен каталог на живописните творби на Никола Танев, собственост на НХГ, съпътства изложбата. 
 Роден на 5 декември в Свищов, през 1905 г. Никола Танев постъпва в печатарското училище в Ноази льо Гран, Франция, а от 1908 до 1912 г. учи в парижката академия за декоративни изкуства; посещава и Екол де Бозар, и Гранд Шомиер.
Той неуморно обикаля континента - Франция, Германия, Скандинавия, Балканите... Публиката навсякъде го посреща радушно, критиците наричат изкуството му "слънчево", а пейзажите му определят като "живописни, много живописни, възпроизведени с една елегантна, много елегантна четка...".
Славата си на "слънчев живописец" Никола Танев дължи най-вече на изкуството си от 30-те г. на ХХ век, когато открива за себе си очарованието на карловските дворове с цъфнали мушката и тежки асми и напечените от слънцето калдъръми. "Това е българският пейзаж и никакъв друг", отбелязват чуждите критици, а за нас те са своеобразна емблема на красотата и топлината на нашия стар град, бит и природа, пише Бистра Рангелова.
Изложбата "Никола Танев в колекциите на Националната художествена галерия", която продължава до 22 август, предоставя възможност да се насладим и оценим по достойнство творческия размах на големия български живописец. Последното пълно представяне на изкуството му е през далечната 1976 г.

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 4

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 67

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 72

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 100

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 316

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 231

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 240

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ