28 Януари 2022петък13:49 ч.

ново:

Днес облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, в София минус 4°. Вятърът ще се ориентира от запад, ще е умерен, в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и източните райони и силен. Жълт код е обявен в 15 области на страната заради силния вятър. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в София – около 5°, по Черноморието 8, в северните райони около 7-9 градуса, а в южните до 10. Днес облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, в София минус 4°. Вятърът ще се ориентира от запад, ще е умерен, в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и източните райони и силен. Жълт код е обявен в 15 области на страната заради силния вятър. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в София – около 5°, по Черноморието 8, в северните райони около 7-9 градуса, а в южните до 10.

Скептицизъм за Г-7

/ брой: 112

автор:Юри Михалков

visibility 36

Тазгодишната среща на Г-7 остави противоречиви впечатления и не можа да избегне старата слабост на групата за двойните стандарти.

Да, има решения, които заслужават приветстване, но отношението ѝ към редица проблеми буди скептицизъм.

Първо, Групата е поела ангажимента да осигури около 40 трилиона долара, за да могат страните от Третия свят да "настигнат богатите в областта на инфраструктурата". САЩ, например смятат, че те могат да бъдат осигурени чрез частния сектор. На всички е ясно, че инициатива е контра на китайския проект "Един пояс, един път". Като знаем практиката на Запада, тази инициатива едва ли ще се реализира безкористно. Опитът показва, че обикновено Западът дава помощ срещу политически ангажименти: например за налагане на либералната демокрация, на правата на сексуалните малцинства, за изритването на държавата от икономиката, ограничен обществен контрол над пазара и пр. Докато Китай дава кредити и друга помощ, но е известно, че в замяна не поставя политически искания и не настоява местни компартии или изобщо леви сили непременно да влязат в управлението. Пекин просто иска да се изпълняват финансовите или икономическите задължения към него.    

Второ, Г-7 се зарече да работи срещу "непазарните политики и практики, които подкопават справедливото и прозрачно функциониране на глобалната икономика". Само дето глобалната икономика функционира несправедливо и непрозрачно благодарение именно на най-богатите страни. Доказателство са и небивалото неравенство в света, и укриването на данъци, и законите, облекчаваши именно имотните.     

И трето, спрямо Китай и Русия Г-7 постоянно говори за демокрация, човешки права, върховенство на закона, свобода на медиите и други подобни ценности, представяни като светая светих на съвременната цивилизация. Но никъде не споменава за една ценност, без която светът днес нямаше да се състои от 193 страни, които влизат в ООН: това е националният суверенитет. Г-7 се държи така, сякаш държавите нямат право на суверенитет или поне той не е висша ценност. В последните години обаче САЩ, Великобритания, Франция и Германия панически наскачаха срещу лансираната от самите тях намеса в техните избори. Значи все пак признават суверенитета, но само когато той е техният. 

НСИ отчете подобряване на бизнес климата

автор:Дума

visibility 46

Все повече общини закъсват заради скъпия ток

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 19

Двама са кандидатите за КЕВР

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 19

Лавров: Ако зависи от Русия, война няма да има

автор:Дума

visibility 49

САЩ с ново предупреждение към Русия

автор:Дума

visibility 218

НАТО отказа да спре разширяването си

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 19

Крокодилски сълзи

автор:Евгени Гаврилов

visibility 153

/ брой: 19

Пациентите от ГЕРБ

автор:Александър Симов

visibility 173

/ брой: 19

Бие, докато може

автор:Павлета Давидова

visibility 138

/ брой: 19

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ