20 Октомври 2021сряда03:45 ч.

Скептицизъм за Г-7

/ брой: 112

автор:Юри Михалков

visibility 129

Тазгодишната среща на Г-7 остави противоречиви впечатления и не можа да избегне старата слабост на групата за двойните стандарти.

Да, има решения, които заслужават приветстване, но отношението ѝ към редица проблеми буди скептицизъм.

Първо, Групата е поела ангажимента да осигури около 40 трилиона долара, за да могат страните от Третия свят да "настигнат богатите в областта на инфраструктурата". САЩ, например смятат, че те могат да бъдат осигурени чрез частния сектор. На всички е ясно, че инициатива е контра на китайския проект "Един пояс, един път". Като знаем практиката на Запада, тази инициатива едва ли ще се реализира безкористно. Опитът показва, че обикновено Западът дава помощ срещу политически ангажименти: например за налагане на либералната демокрация, на правата на сексуалните малцинства, за изритването на държавата от икономиката, ограничен обществен контрол над пазара и пр. Докато Китай дава кредити и друга помощ, но е известно, че в замяна не поставя политически искания и не настоява местни компартии или изобщо леви сили непременно да влязат в управлението. Пекин просто иска да се изпълняват финансовите или икономическите задължения към него.    

Второ, Г-7 се зарече да работи срещу "непазарните политики и практики, които подкопават справедливото и прозрачно функциониране на глобалната икономика". Само дето глобалната икономика функционира несправедливо и непрозрачно благодарение именно на най-богатите страни. Доказателство са и небивалото неравенство в света, и укриването на данъци, и законите, облекчаваши именно имотните.     

И трето, спрямо Китай и Русия Г-7 постоянно говори за демокрация, човешки права, върховенство на закона, свобода на медиите и други подобни ценности, представяни като светая светих на съвременната цивилизация. Но никъде не споменава за една ценност, без която светът днес нямаше да се състои от 193 страни, които влизат в ООН: това е националният суверенитет. Г-7 се държи така, сякаш държавите нямат право на суверенитет или поне той не е висша ценност. В последните години обаче САЩ, Великобритания, Франция и Германия панически наскачаха срещу лансираната от самите тях намеса в техните избори. Значи все пак признават суверенитета, но само когато той е техният. 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 112

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 122

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ