21 Септември 2021вторник02:11 ч.

Здравният министър Стойчо Кацаров подмени цялото ръководство заради скандала

Скандални нарушения в МБАЛ "Лозенец"

Освободиха съвета на директорите заради незаконни трансплантации и източване на здравната каса

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 118

Скандални нарушения, извършвани в бившата правителствена болница "Лозенец", разкри здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Те са свързани с трансплантации и източване на НЗОК. Заради това Кацаров освободи съвета на директорите на здравното заведение.
Проверки установили, че от 2019 г. до 27 април 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които не са имали роднински връзки. Въпреки това всички донори са записани като племенници от Украйна и Молдова и носят имена като Валентин, Артьом, Руслан. Реципиентите пък са регистрирани като чичовци или лели от Израел, Япония, Германия, Оман и други. "Има всички основания да се смята, че това не са роднини, а законът изисква пряка родствена връзка между донор и реципиент. Това е криминално престъпление", обяви министърът.
Агенцията за медицински надзор е извършвала проверки и за част от случаите има информация от  държави като Израел, че това са фалшиви самоличности. Тези документи са постъпили в МЗ, но не е последвала никаква реакция. Част от трансплантациите са били извършени от изпълнителния директор на болницата д-р Любомир Спасов.
Другият шокиращ случай е свързан с човек на една от най-високите длъжности в администрацията, който вероятно е прередил чакащите за трансплантация на черен дроб и е получил орган от трупен донор в нарушение на всички изисквания. Това е станало през април. Първоначално е бил класиран друг нуждаещ се с 54 точки, който е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. "Вместо това следва обаждане по телефона и е трансплантиран четвъртият в листата, който е с 14 точки и първоначално не е бил въобще в списъка, тъй като статусът му на спешност е обявен на следващия ден след трансплантацията", обяви Кацаров. При това операцията е извършена не във ВМА, а в "Лозенец". Въпросите от кого идва обаждането министърът препати към предшественика си Костадин Ангелов.
Източване на Здравната каса с несъществуващи хоспитализации пък се е случило през ноември. Тогава са отчетени като лекувани над 60 пациенти, установени са и фалшиви техни подписи. За случая е сезирана и прокуратурата. През януари, в деня, когато е разпоредена проверка от НЗОК, болницата връща парите, като обяснява, че става дума за техническа грешка. Министър Кацаров е повикал за обяснение д-р Спасов, но не приема неговата версия. Д-р Кацаров бе категоричен, че има източване на Здравната каса и определи действията на болницата като недопустими.
Покрай тези сигнали в болницата е направена и проверка на финансовото ѝ състояние. За 2020 г. тя се оказва с над 21 млн. лв. загуба, а заетостта на леглата е била 23%. Заради тези нарушения и заради източване на касата чрез фалшиви хоспитализации, Кацаров освободи Съвета на директорите. Цялата информация за нарушенията отива в МВР за проверка. Данните са били налични в МЗ от януари, но не е сторено нищо.
Ще има проверки и на други болници, тъй като има основания да се подозира, че и другаде са отчитани неосъществени дейности. Днес трябва да стане ясно и дали ще бъде сменено ръководството на Александровска болница, която също се тресе от скандали. Шефът ѝ д-р Борис Богов обяви, че тя е в стабилно финансово състояние.

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ