Шумът влияе на вкуса
/ брой: 189
Изследователи от Австралия проведоха експеримент, чрез който доказаха, че различни странични звуци пречат на хората да се наслаждават на храната, защото променят вкусовите рецептори, съобщи "Сайънс дайрект".
За целите на проучването доброволци били нагостени с лек обяд, докато слушали звуци от шум в ресторант, пътен трафик, инструментална музика. След това участниците споделили, че колкото по-силен е бил шумът, толкова по-малко вкусни са им се сторили сервираните ястия.
Специалисти от университета "Флиндърс" отбелязват, че шумната обстановка по време на хранене може да наруши възприемането на вкуса. Така, например, сладките ястия ще изглеждат по-малко сладки, отколкото са в действителност.
Експериментът може да помогне за подобряване на комфорта на клиентите в заведенията, въпреки че данните от това изследване не важат за всички, а касаят само хора с нормален слух, уточняват авторите на изследването.