10 Юли 2020петък18:05 ч.

Ще стигне ли търпението на македонците?

Опозиция и управляващи в Скопие не отстъпват

/ брой: 116

"В момента водим разговори. Самите преговори все още не са започнали." Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев, след като се върна в Скопие в четвъртък миналата седмица след десетчасовите преговори с премиера на Република Македония Никола Груевски в Страсбург.
Срещата между двамата се осъществи с посредничеството на тримата евродепутати Иво Вайгъл, Едуард Кукан, Ричърд Ховит и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.
Според предаденото от информационните агенции не става въпрос за проява на някаква тайнственост, а за подкрепа на преговорния процес. "На този етап няма преговори - те не са започнали. Когато започнем разговори за преходно правителство или пък за избирателните списъци, тогава ще има официално съобщение от страна на Европейския съюз", заявил Заев пред привържениците си в палатковия лагер, който бе построен от протестиращите граждани пред сградата на правителството в Скопие с основно искане - оставка на кабинета. "Все още не сме започнали преговори по същество и поради тази причина няма подробно съобщение. Няма подробности - разговаряхме и се разбрахме, че трябва да продължим диалога. Следващата среща е на 26 май", каза още Заев и подчерта: "Само чрез търпение ще постигнем необходимите резултати за Република Македония".
Зоран Заев съобщи, че Никола Груевски е бил придружаван от 13 съветници, но разговорите са се водили основно между двамата в присъствието на посредниците.
Кризата в Македония започна от февруари т. г., когато от страна на СДСМ започнаха да обявяват на широката общественост в страната и чужбина компрометиращи разговори между премиера Никола Груевски и най-близките му сътрудници във властта, т.нар. "фамилия" - шефът на спецслужбите и първи братовчед на Груевски Сашо Миялков, министърката на вътрешните работи Гордана Янкуловска, министърът на финансите и кум на премиера Зоран Ставрески и много други, в това число и мистериозният лобист "Джон Доу". Незаконно са подслушвани повече от 20 000 граждани, основно от страна на Агенцията за сигурност и контраразузнаване, ръководена от Миялков. В базата данни на СДСМ се намират 100 000 страници на записи на подслушани телефонни разговори, 18 000 съобщения и данни за повече от 12 000 телефонни номера. Обявените до момента от Заев 13 "бомби" без съмнение уличават Груевски и "фамилия"-та му в тежки форми на корупция, подкупи, изнудване и дори в убийства.
Премиерът на съседите Никола Груевски на свой ред обвини Заев, че "материалите от подслушването са подадени от чужди специални служби и самият Заев е чуждестранен агент". Против лидера на СДСМ и още пет лица започна разследване с обвинение за "нарушаване и заплашване на съществуващия конституционен ред в страната".
    Междувременно самата опозиция вътре в управляващата ВМРО-ДПМНЕ се обедини и основа свое Гражданско движение "Македония има бъдеще" с лидер Владимир Лазаревик. Към момента движението и СДСМ не си сътрудничат за общи действия, като се изключи митингът на опозицията, проведен на 17 май.
И албанците от коалиционния партньор на Груевски - от ДСИ на Али Ахмети, и от политическите му съперници под ръководството на Мендух Тачи (ДПА), започнаха да се оттеглят от Груевски. За това спомогнаха два инцидента с албанско участие - нападението на граничен полицейски участък в село Гошинце в близост до македонската граница с Косово и най-вече терористичното нападение в град Куманово, където в сражения с терористите загинаха 8 полицаи - и македонци, и албанци. И за двата инцидента се говори, че са организирани от вече споменатия Сашо Миялков с мълчаливата благословия на Груевски. Просто управляващите в Македония са използвали един добре изпитан стар трик - намирането на външен неприятел, в резултат на което нацията да се консолидира и вниманието да се пренасочи от съществуващите проблеми вътре в страната. В този случай обаче опозицията прозря намеренията на Груевски. А сръбският вестник "Блиц" дори официално обяви, че сръбските специални служби са подпомогнали Миялков при организацията на терористичния акт в Куманово...
Проведоха се и два огромни за размерите на югозападната ни съседка митинга - на 17 май се събраха привържениците на опозицията, а ден по-късно, на 18 май, Груевски беше подкрепен от своите поддръжници, т.нар. контрамитинг. Въпреки очакваните провокации до сблъсъци за щастие не се стигна. А резултатът е, че днес в центъра на Скопие има два палаткови лагера на разстояние от около 2 км един от друг - опозицията се закле, че няма да мръдне от градинката пред прозорците на Груевски, докато той не подаде оставка, а привържениците на македонския премиер лагеруват пред парламента. От палатките пред Министерския съвет лидерът на опозицията Заев отпътува за засега безрезултатните преговори в Страсбург. Опозицията иска оставката на настоящето македонско правителство и формирането на ново временно такова. Неговата цел ще е да нормализира обстановката в страната и в рамките на 12-18 месеца да организира и проведе свободни и демократични избори.
Няма съмнение, че в момента албанският коалиционен партньор на Груевски Али Ахмети държи ключа към падането на сегашното правителство на Македония. Ако реши да изтегли своите представители от него, това автоматически означава правителствена криза и падането от власт на Никола Груевски. Към момента обаче Ахмети не предприема подобна стъпка и това може да означава главно две неща. Първо, за 9 години партньорство във властта е малко вероятно ДСИ да не се е възползвала поне до известна степен от облагите, които тя е предоставяла. И второ, Ахмети ще използва всяка възможност да се "продаде" колкото се може по-скъпо и да запази и за в бъдеще позицията си на ключов елемент във формирането на бъдещото македонско правителство.
От друга страна, за Груевски има също две възможности - или да се задържи на власт въпреки мегаскандалите, свързани с него и неговото обкръжение, до следващите избори, или да отстъпи, като напусне страната или поеме пътя към следствения арест на затвора "Идризово".
Ситуацията напомня до голяма степен ситуацията в Сърбия три години по-рано - през април 2012 г., когато след голям митинг пред сръбската Скупщина опозиционната по това време Сръбска прогресивна партия (СНС) поиска оставката на сръбския президент Борис Тадич от Демократическата партия (ДП). Тогавашният председател на СНС Томислав Николич първо обяви, че няма да се оттегли от мястото на митинга, докато Тадич не подаде оставка, а след това обяви и гладна стачка... ДП, разбира се, не отстъпи и сдаде властта на следващите парламентарни избори през есента на 2012 г. Дотук са и приликите с настоящето положение в Македония. Липсва само елементът на лидерска гладна стачка. Но има и две много важни разлики - в Сърбия нямаше такива категорични данни за корупция, каквито излязоха сега наяве в Македония, а и международният фактор не се намеси, както сега се случва в югозападната ни съседка в лицето на посланиците на САЩ и Германия в Скопие, а и с посредничеството на депутати от Европейския парламент. Междувременно се очаква в близките дни и помощникът на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за човешките права Иван Шимонович също да пристигне в Скопие в опит за посредничество за решаването на конфликта.
Едно е ясно - кризата в Македония няма да се превърне в междуетнически конфликт между македонци и албанци, въпреки двукратните опити за превръщането му в такъв. Безпредметно е също така определени фактори да се опитват да намесват страната ни като фактор за задълбочаването на македонската криза - за радост или за съжаление България с премиер Бойко Борисов няма такъв капацитет за намеса, а на управляващата ни гарнитура още по-малко й стиска да заеме позиция по случая. Както обикновено, ще чакаме какво ще ни каже Брюксел. Или пък Вашингтон... Македония не е в сферата на българските национални интереси, нали г-н премиер?
А преговорите в Скопие за постигането на компромис ще продължат на 26 май...

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 389

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 358

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1010

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ