08 Август 2020събота06:47 ч.

Едно наум

Ще издържи ли Земята 7 милиарда население?

А 9, защото още в средата на века това ще бъде реалност и тогава застаряването и бедността ще станат най-големите проблеми

/ брой: 232

автор:Ина Михайлова

visibility 4768

До 2050 г. населението на нашата планета ще достигне 9 милиарда жители. Бедността ще се задълбочава, ако нещо не се промени. Тази перспектива се базира на факта, че увеличаването на населението идва основно от бедните страни. Това се казва в анализ на Организацията на обединените нации. Предупреждението на ООН звучи стряскащо, като се има предвид и досегашната практика за ревизия на данните в посока "по-нагоре" няколко години по-късно.
Според сметките на световните демографи населението на България след 40 години ще бъде 4,9 милиона души, като 40% от тях ще бъдат на възраст над 60 г. Общият брой на възрастните хора в световен мащаб тогава ще надхвърли 1 милиард, изчисляват експертите. Като цяло в света сега съотношението между хората на трудоспособна възраст и тези в пенсионна е девет към едно, но към средата на века ще намалее до 4 към 1. "Най-голямата промяна ще бъде в развиващите се страни, които ще трябва да се справят с новата ситуация с инвестиции в образованието и грижите за възрастните хора", казва ръководителят на отдела за населението към ООН Ханя Злотник.През следващите 40 години хората на планетата ще се увеличат с 2,5 милиарда. Толкова е било населението на Земята през 1950 г. Бумът ще засегне най-вече 48-те най-слабо развити страни, където според предварителните анализи живеещите в тях ще се увеличат от 5,4 до 7,9 милиарда. Броят на населението в развитите страни няма да се промени съществено и ще остане около 1,2 милиарда души. Както твърдят някои дори може леко да спадне, но за задържането му влияние оказва преди всичко имиграцията от по-слабо развитите страни, която е около 2,3 милиона души годишно. През следващите 40 години в богатите държави населението ще застарява, което ще доведе до недостиг на работна ръка. Единствено САЩ правят изключение от тенденцията, но това се дължи на повечето имигранти в страната.
Според анализа на световната организация населението на България не само ще намалее с 35% до 2050 г., но и българите ще станем малцинство. Гъстотата на населението в страната също ще спадне значително - от сегашните 70 на 45 души на квадратен километър.Демографският взрив

Особен ръст по отношение броя на населението в световен мащаб се забелязва в средата на ХХ век, когато във времето след Втората световна война се предприема решителна борба с многобройните болести, причинени от глада, лошата хигиена и епидемиите. Постепенно се разширява и пространството, населено от хора, променя се и се обогатява хранителната база, начинът на производство. Това води до спадане на смъртността при запазване на високи стойности на раждаемостта.
Демографският взрив представлява радикална промяна във възпроизводството на хората, в резултат на която настъпват съществени изменения в баланса на времето между раждането и смъртта. Статистиката показва, че на човечеството са били необходими 2 милиона години, за да достигне през 1804 г. един милиард жители на планетата. Вторият милиард е отчетен през 1927 г. Оттогава всеки нов милиард се прибавя за много по-кратко време.
Различните региони имат различни стойности на растеж на населението. По данни на ООН през 2000 г. населението на света се увеличава годишно с 1,14% (или около 75 милиона души), което е спад от 1987 г., когато населението се е увеличавало с 86 милиона всяка година. Към 2000 г. на Земята е имало 10 пъти повече хора отколкото преди 300 години. Според изданието на ЦРУ "World Factbooks" 2005-2006 всеки ден световното население се увеличава с 203,8 човека. В изданието от 2007-а числото е коригирано на 211,09 човека дневно.
Световният прираст от 1963 г. (когато е достигнат върха от 2,19%) насам постоянно намалява, но остава изключително висок в Средния изток и Субсахарския регион на Африка. В някои държави е налице отрицателен прираст, особено в Централна и Източна Европа (заради изключително ниската раждаемост) и южната част на Африка (поради големия брой смъртни случаи от СПИН).
Според данни на ООН все пак растежът на световното население рязко спада поради демографски преход. От организацията предполагат, че през 2075 г. населението на Земята ще е вече 9,22 милиарда души.

Белите - малцинство в САЩ
     
Американското бюро за преброяване на населението обяви прогнозата си, че през 2050-а белите в САЩ ще са малцинство. Именно имигрантите поддържат американската нация млада и осигуряват работна ръка, коментират демографите. Данните на бюрото показват, че през 2023-а в Съединените щати родените бели бебета ще са малцинство, а през 2042 г. и бялата популация ще е по-малка от цветнокожото население на държавата. В момента населението на САЩ е 308 милиона души, две-трети от които не са нито цветнокожи, нито от Латинска Америка.
През 2050-а населението на Съединените щати ще наброява 399 милиона, от които 49,9% ще бъдат бели. Чернокожите ще са с дял от 12,2% - почти колкото и днес. Испаноговорящите обаче, които в момента са 15% от цялото население на Щатите, се очаква да стигнат 28% през 2050-а. Азиатците се предвижда да се увеличат от сегашните 4,4% на 6 на сто след 40 години. Повратната точка, когато сегашното малцинство цветнокожи бебета се очаква да прерасне в мнозинство е в период от осем години - между 2023-а и 2031-а.
Хората на възраст 85 и повече години се очаква да се утроят през 2050-а и да стигнат 18,6 милиона. Разбира се, че актуалната демографска картина може да се повлияе от редица фактори - колко време ще отнеме възстановяването на икономиката след настоящата криза, културните промени, природни или други бедствия, както и от бъдещи ограничения за имиграцията, които Конгресът предстои да обсъжда.
Специалистите отвъд Океана са разработили и други сценарии при висока имиграция и бум на щатската икономика. Вариант първи - висока имиграция. Тогава белите ще станат малцинство дори по-рано, а повратната точка ще е 2040-а. По това време азиатците ще имат по-голям дял - 8%, тъй като тяхната популация е по-силно зависима от имиграцията, отколкото от броя на новородените. Вариант втори - слаба имиграция. Тогава повратната точка става 2045-а. Изработен е и теоретичен модел за "нулева имиграция". Ако САЩ изобщо не приема повече имигранти, белите ще останат мнозинство през 2050-а, когато ще са 58% от населението. При този случай, който на практика е невъзможен, испаноговорящите ще стигнат дял от 21% заради високата раждаемост и младото си население. При модела "нулева имиграция" населението на САЩ ще застарява по-бързо, тъй като хората на възраст 65 и повече години ще се увеличат с по-бързи темпове, като през 2050-а един на всеки четирима американци ще е на тази възраст.

Индия задминава Китай

Индия ще бъде най-населената страна в света през 2025 г., задминавайки Китай, където населението ще стигне своя връх през 2026-а и ще започне да намалява заради спада на раждаемостта, прогнозират демографи. Те очакват китайците да стигнат своя връх от 1,4 млрд. човека по-рано от преди прогнозираното, тъй като прирастът на населението в страната се е забавил до 0,5 на сто годишно. Индия в същото време отчита прираст на населението от 1,4 на сто.
Работната сила на Китай ще достигне своя връх от 831 млн. души - с 24 млн. повече от сега, през 2016 г., като броят на хората, които влизат на пазара на труда, ще започне да намалява през 2011 г. В Индия броят на влизащите на пазара на работна ръка се очаква да е 116 млн. през 2024 г., след което ще започне да намалява.
Китай и Индия заедно съставят 37% от населението на планетата, което наброява около 6,8 млрд. човека.

Един работещ японец ще издържа един пенсионер

Такова ще бъде според прогнозите на учените реалното положение в средата на века. Статистиката, макар че няма как да е точна и абсолютно вярна поради куп обстоятелства и причини, сочи, че всяка минута на Земята се раждат по 267 бебета и 108 души умират. При тези темпове на раждаемост и смъртност догодина населението на планетата ще надхвърли 7 млрд. души. Тази прогноза предизвиква и тревожни изводи. Всяка година развиващите се страни увеличават с 80 милиона населението, като най-бедните прибавят 20 милиона от тях. Това означава, че бедността се задълбочава и се изострят проблемите с околната среда.
В средата на века в Африка ще живеят 2,1 милиарда души, а населението на Азия ще нарасне дотогава с 1,3 милиарда. Населението на САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия ще се увеличава заради относително високата раждаемост и имиграцията, докато броят на жителите на Европа, Япония и Южна Корея ще намалее. В Япония съотношението между хората на трудоспособна възраст (между 15 и 64 години) и хората на възраст над 65 ще стане едно към едно, при три към едно в момента.
Към 2050-а американските учени прогнозират Русия и Япония да отпаднат от групата на 10-те страни с най-голямо население за сметка на Етиопия и Демократична република Конго.
Статистическата служба на ЕС - Евростат, докладва в същото време, че въпреки че броят на населението в ЕС достигна половин милиард т.г., 1,4-милионният прираст от м.г. се дължи на 900 000 хиляди имигранти. Евростат прогнозира, че до пет години смъртността в страните-членки на ЕС ще надвиши раждаемостта. В три страни от ЕС - България, Унгария и Латвия, това вече е факт, посочва "Ню Йорк таймс".
През следващите 40 години населението на Великобритания и Франция ще се увеличи, докато това на Германия ще намалее драстично. Изводът е, че тенденцията за ЕС е към намаляване на населението, като основният виновник за това е ниската раждаемост.

След 10 години Шанхай ще надхвърли 22 млн.

До 2015-а броят на жителите на китайския мегаполис Шанхай ще достигне 21,4 млн. човека, а през 2020-а ще надвиши 22 млн. Сега в града живеят 19 милиона. Китайските демографи отбелязват, че благодарение на политиката за семейно планиране властите са успели да задържат темповете на ръст на населението в мегаполиса. Но пък Китай се сблъска с друг проблем - бързото застаряване. Така в края на 2009-а хората, надхвърлили 60-те, са били 12,5%, като сега броят на китайците в тази възрастова група е 160 млн. човека. Според прогнозите през 2030-а около 20% от населението на Поднебесната империя ще бъде над 60.
Независимо от тревожните данни и някои по-страховити прогнози, засега Земята няма да се пръсне по шевовете. Неразумното поведение на хората и безразсъдното им отношение към околната среда обаче може да стане причина за апокалипсис с неподозиран брой жертви.


каре
ЕС - на трето място в света

* Най-гъсто заселените региони на света са Индо-гангската равнина, Великата китайска равнина, провинция Съчуан, Южна Япония, Бенелюкс и Рурската област, остров Ява, Централна Америка и американският мегаполис БосВаш.
* Приблизително 4,3 милиарда души, което е 2/3 от населението на света, живеят в 15 държави. Ако населението на всички страни в ЕС се събере, се получава общодържавно обединение от 494 милиона души или 7,3% от световното население през 2006-а, което би наредило ЕС на трето място в света след Китай и Индия.
* 15-те най-населени държави в света са Китай, Индия, САЩ, Индонезия, Бразилия, Пакистан, Бангладеш, Нигерия, Русия, Япония, Мексико, Филипини, Виетнам, Германия и Египет.

каре
Прогнози
През 70-те години на ХХ век е популярна хипотезата, че 75% от всички хора, които някога са живели, са живи през 70-те, което предполага, че общият брой на всички хора, живели на Земята към 70-те, е по-малък от сегашния брой на всички живи хора. Това твърдение бързо се превръща в смело предположение, определяно по-скоро като мит. По-точен брой на всички хора, живели на Земята, е предложен от Карл Хауб от Бюрото за население през 1995-а и след това преработен през 2002 г. Последните данни показват, че общият брой е около 106 милиарда души. Хауб определя данните като предположение, което изисква подбор на общ брой на населението от най-дълбока древност до съвременността и да се приложат предполагаеми равнища на раждаемостта за всеки период. Ако се вярва на това твърдение, то през 2002 г. едва 6% (6,2 милиарда души) от всички живели някога на Земята са били живи.
Определянето на конкретния брой на всички хора, живели на Земята, е почти невъзможен. На практика реална информация за броя на населението на даден регион има само за последните 2-3 века. Преди ХVттт век ограничен брой кралства, нации и етнически групи са водели отчет за общото си население. Всички предположения за световното население преди това са със статистическа грешка от милиарди, ако не и десетки милиарди.

2050: Нова студена война, липса на вода


Авторитетното сп. "Фючърист" беше един от първите източници, които предсказаха явления като интернет и виртуалната реалност, както и края на студената война. Повечето от публикуваните в края на 2007-а прогнози, които могат да се сбъднат през настоящия век, звучат тревожно:
* През 2025 г. броят на милионерите ще достигне 1 млрд. благодарение на глобализацията и технологичните иновации. В същото време 2/3 от населението на земята ще страда от липса на вода.
* Умни материали и текстил ще навлязат широко в бита. Става въпрос за дрехи, които променят цвета си и ухаят, маратонки, свързани с iPod устройства, каквито вече "Найк" пусна, и др. екзотики. Макар в момента индустрията на подобни продукти да се оценява само на 400 млн. долара, в бъдеще европейската и американската текстилни промишлености ще възобновят интереса си към умните материали.
* Задава се нова студена война между САЩ, от една страна, и Китай и Русия, от друга. Заплахата от нея ще измести тероризма на втори план във външната политика на Америка, която ще се опита да възпрепятства сближаването на двете големи държави.
* Обществото ще осъзнае силно нуждата от преминаване към безкешови плащания. Причина за това ще бъде развитието на технологиите за оптично сканиране, които в следващите пет години ще направят още по-лесно създаването на фалшиви пари.
* В близко бъдеще може да възникне криза на биологичното разнообразие на планетата, която ще бъде от 100 до 1000 пъти по-сериозна, отколкото всички досегашни в историята на човечеството. Природата може да се окаже на границата на изчезване в условията на пренаселеност, разрушаване на околната среда и невиждано изразходване на земните ресурси.
* Водата през XXI век ще придобие същата важност, както и нефтът през миналото столетие. Дефицитът на прясна вода и сушата ще засегнат цялата планета, включително и развитите страни.
* Увеличава се опасността от наводнения в африканските страни. През 2080 г. под угроза ще бъдат 70 млн. жители на Черния континент, ако световният океан се покачи с прогнозираните 38 см. Урбанизацията в много африкански страни, свързана с мащабно градско застрояване, променя естествените водни потоци.
* Поскъпването на природните ресурси може да даде тласък на широкомащабно усвояване на Арктика. Интерес за световната икономика ще представляват не само нефтът и природният газ, но и метали като никел, мед и цинк, прясната вода и др. Страните от арктическия регион ще бъдат изправени пред трудния избор дали да затегнат контрола върху ресурсите или да намерят начин за справедливо разпределение между всички държави.
* Все повече важни решения ще се вземат не от хората. Електронни екипи, работещи в мрежа, и роботи с изкуствен интелект ще решават проблеми в области като финансите, здравеопазването, образованието и даже в политиката. Дотам ще се стигне, тъй като технологиите усложняват толкова много живота, че човекът вече не е способен да предотвратява катастрофи в резултат на свои грешки. 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ