29 Май 2023понеделник00:53 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

На фокус

Ще има инфлация и малко инвестиции

Перспективите остават силно несигурни

/ брой: 107

visibility 973

Румен ГЪЛЪБИНОВ

Тази година ще бъде година на икономическо възстановяване по света и в България. Но възстановяването няма да бъде гладко и равномерно. Важно е антикризисните мерки да продължат, въпреки че икономиката като цяло ще се възстанови с различна степен в отделните сектори. Сега се очаква икономиката ни да се възползва от нарастването на външното търсене и на износа ни, което ще бъде подкрепено от възстановяването на най-важните външнотърговски партньори на България в ЕС.
Междувременно инфлацията в България се очаква да се ускори през втората половина на 2021 г. В същото време очакванията са за малко инвестиции в страната ни през настоящата година. Публичните вложения обикновено се забавят около изборите, а частните също ще изчакат да видят какво ще се случи и не се очакват големи проекти от тяхна страна.
Няма перспектива и проектите, финансирани от Европейския фонд за възстановяване, да стартират скоро. Икономическото възстановяване през 2021 г. няма да бъде достатъчно, за да се върнем на нивата отпреди кризата в рамките на една година. Ако текущите тенденции се запазят, някъде в началото на 2022 г. България може да достигне пълно възстановяване поне на макроикономическо ниво. Но някои сектори могат да отнемат повече време, например международният туризъм вероятно ще се възстанови бавно, въпреки че ваксините ще помогнат за преодоляване на страха от пътуване в чужбина.
Очаква се както износът, така и потреблението да допринесат положително за разрастването на българската икономика през следващите две години. За съжаление, международните вериги за доставки все още не са напълно възстановени. Транспортният сектор се очертава като големия губещ. Много сектори на българската икономика са силно засегнати от ограниченията и пандемията и, въпреки мерките на правителството за подкрепа, икономиката ще се бори да се възстанови през 2021 г.
В същото време през 2020 г. България се присъедини към ERM2 и това се очаква да тласне страната ни към по-нататъшни реформи, които да осигурят стабилността на финансовия сектор. Възстановяването на България ще бъде подкрепено от значителни европейски фондове по различни програми от Многогодишната рамка за финансиране на ЕС за 2021-2027 г., както и от допълнителни схеми за подпомагане от ЕС като Механизма за възстановяване и устойчивост. България може да получи еврофондове на обща стойност близо 30 милиарда евро между 2021 и 2027 г.
Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) след свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3,8% през 2021 г. и 4,4% през 2022 г. БВП ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г. Възобновяването на икономиката ще създаде нова сила в домакинското търсене и бизнес инвестиции, които ще заменят държавните разходи като основен двигател на растежа.
Очаква ни бавно възстановяване, въпреки очакваното ускоряване на икономическата активност. През тази и следващата година перспективите остават силно несигурни и растежът може да бъде по-слаб от предвидения, ако пандемията отнеме повече време, а условията на външното финансиране се затруднят или геополитическото напрежение в района ескалира.

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ