Шоколадът е застрашен от изчезване до 2050 г.
/ брой: 229
Съществува реална опасност какаовите растения да изчезнат още през 2050 г. заради по-топлите температури и сухите климатични условия. Учените в Калифорнийския университет се обединяват заедно с компанията "Марс", за да се опитат да спасят културата, преди да е станало твърде късно, пише World Economic Forum. Експертите изследват възможността за използване на технологията за редактиране на гени CRISPR, за да направят реколти, които да оцелеят при новите предизвикателства.
В специална сграда на вуза са разположени редици от малък зелен какаов разсад в охладени оранжерии в очакване на решаващия ден. Растенията ще бъдат трансформирани и ако всичко върви добре, стръкчетата скоро ще бъдат способни да оцелеят и да процъфтяват в по-топъл климат.
Това е възможно благодарение на новата технология, която позволява малки, точни отрязвания на ДНК. Те се използват, за да направят реколтата по-евтина и по-добра. Но най-важната им употреба може да бъде в развиващия се свят, където много от растенията, на които хората разчитат, за да избегнат глад, са заплашени от последиците от изменението на климата, включително повечето вредители и липсата на вода.
Какаовите растения растат само в тясна ивица дъждовна земя на около 20 градуса северно и южно от екватора, където температурата, дъждът и влажността остават относително постоянни през цялата година. Над половината от световния шоколад сега идва само от две държави в Западна Африка - Кот д`Ивоар и Гана.