Шоколад не се топи дори при 40 градуса
/ брой: 275
Учени от британския производител на шоколадови изделия "Кедбъри" създадоха шоколад, който не се разтопява. "Dairy Milk" остава твърд, дори когато е изложен на температура до 40 градуса по Целзий.
Нормалните шоколадови блокчета имат точка на топене при 32 градуса - в зависимост от съдържанието на наситени мазнини. Рецептата за устойчивото на висока температура лакомство е създадена от научната лаборатория на компанията в Борнвил, близо до Бирмингам, и ще бъде патентована. Строго секретни документи обаче разкриват, че пробивът се дължи на раздробяването на захарни частици в по-малки, което ги прави по-неподатливи на горещината. Революционният сладкиш по-бавно се топи и в устата.
"Устойчивият на висока температура шоколад е подходящ за горещ климат, особено в държави с по-слабо развита икономика, където снабдителната верига е зле оборудвана", заяви говорител на компанията. "Това не е продукт, от който се нуждаят страни като Великобритания, където рядко се среща развален от горещината шоколад. На Острова няма пазар за "Dairy Milk"", заяви Тони Билсбъроу от "Крафт фуудс".