05 Юли 2020неделя03:23 ч.

Сгащени от МВФ

/ брой: 32

автор:Евгени Гаврилов

visibility 507

Неравенството в България се увеличава през последните години, защото разходите за социална защита като дял от БВП и ефективността на данъчното преразпределение намаляват. Причина за това е действащият плосък данък. Този извод на мисията на МВФ, която беше у нас до 14 февруари, едва ли ще учуди някого. "Оксфам" е световна организация, която се бори с бедността и публикува всяка година индекс за намаляване на неравенството, в който са класирани 157 държави. България е на 46-а позиция, като показателите й са средна хубост. Но щом стане дума за ключовия показател - данъчната система, страната ни затъва в дъното на класацията. Заради действащия плосък данък от 10% тя е наредена на 130-о място. 

Наистина трудно могат да бъдат дадени универсални рецепти за намаляване на неравенството, но две неща са показателни дали едно правителство води правилна политика в това отношение. Първото е дали богатите хора и корпорациите плащат по-високи данъци и дали се увеличават разходите за социални услуги. Нито едно от тези две условия у нас не действат. Скандалите около хазарта през последния месец показаха, че колкото си по-богат, толкова повече налози можеш да скриеш от държавата. А що се отнася до социалната политика и разходите за нея, показателен е фактът, че майки на деца с увреждания отново обявиха началото на национален протест, с който ще настояват да се осигури най-после финансирането по Закона за личната помощ и той наистина да започне да действа. Всичко показва, че е дошъл моментът за цялостна промяна на дънъчната система, но управляващите бягат от нея като дявол от тамян. Иначе, както се знае, са царе на врътките с бюджетния излишък. Само че МВФ ги сгащи и предупреди, че този излишък е висок за държава, която би трябвало да инвестира повече за увеличаване на доходите. Както се казва в подобни случаи, МВФ на излишък не вярва.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 617

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 699

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1274

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ