29 Юли 2021четвъртък11:50 ч.

Сгащени от МВФ

/ брой: 32

автор:Евгени Гаврилов

visibility 739

Неравенството в България се увеличава през последните години, защото разходите за социална защита като дял от БВП и ефективността на данъчното преразпределение намаляват. Причина за това е действащият плосък данък. Този извод на мисията на МВФ, която беше у нас до 14 февруари, едва ли ще учуди някого. "Оксфам" е световна организация, която се бори с бедността и публикува всяка година индекс за намаляване на неравенството, в който са класирани 157 държави. България е на 46-а позиция, като показателите й са средна хубост. Но щом стане дума за ключовия показател - данъчната система, страната ни затъва в дъното на класацията. Заради действащия плосък данък от 10% тя е наредена на 130-о място. 

Наистина трудно могат да бъдат дадени универсални рецепти за намаляване на неравенството, но две неща са показателни дали едно правителство води правилна политика в това отношение. Първото е дали богатите хора и корпорациите плащат по-високи данъци и дали се увеличават разходите за социални услуги. Нито едно от тези две условия у нас не действат. Скандалите около хазарта през последния месец показаха, че колкото си по-богат, толкова повече налози можеш да скриеш от държавата. А що се отнася до социалната политика и разходите за нея, показателен е фактът, че майки на деца с увреждания отново обявиха началото на национален протест, с който ще настояват да се осигури най-после финансирането по Закона за личната помощ и той наистина да започне да действа. Всичко показва, че е дошъл моментът за цялостна промяна на дънъчната система, но управляващите бягат от нея като дявол от тамян. Иначе, както се знае, са царе на врътките с бюджетния излишък. Само че МВФ ги сгащи и предупреди, че този излишък е висок за държава, която би трябвало да инвестира повече за увеличаване на доходите. Както се казва в подобни случаи, МВФ на излишък не вярва.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 832

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 306

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 300

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 232

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ