03 Юни 2020сряда13:17 ч.

Палитра

"Сезони" представя живописта на Стоян Филипов

Творбите са избрани от акад. Светлин Русев

/ брой: 176

автор:Надежда Ушева

visibility 627

В експозицията почти всички творби са избрани от академик Светлин Русев и не са показвани. Той посещава ателието на Стоян Филипов-Фил и остава там дълго, заинтригуван и изненадан от живописния свят, с който се среща. Наблюдава платната, от време на време казва по нещо и отново задълбочено се вглежда в картините. Споделя, че би трябвало те да се виждат от повече художници. Свидетели на почти мълчаливия, но искрено топъл мъжки разговор между двамата художници, са планината и жената на автора. Русев споделя желанието да инициира и открие негова изложба. Посочва повечето картини с рентгеновия си усет на художник и колекционер. Малко след тази незабравима за Фил среща Русев ни напуска. 

Столичната галерия "Сезони" сбъдва желание на маестро Русев, като показва нови, неизлагани творби от ателието на художника. Авторът не имитира и не подправя света, който рисува. Портрети, натюрморти, пейзажи и композиции, това са сюжетните му опорни точки. Платната му "тежат", защото той изгражда и надгражда жива, плътна тъкан, силно индивидуална и многопластова. Четките по платното са смели и ясни, категорични и недвусмислени, често постига силно въздействие само с два или три тона от палитрата си. Фил задълбочено изгражда цвета, формата и светлината. Специфичното за автора наслагване на боите често се дължи на непрекъснати търсения. Художникът рисува прости житейски ситуации, без сложни определения и послания, които зрителите отпиват като чиста вода от пресъхваща чешма. От пейзажите  надничат дървета и къщи, брегове и силуети, лодки и рибари, интимния житейски кът на обикновения човек. Изложбата продължава до 18 септември на ул. "Кракра" 2А.

   

Байдън изпревари Тръмп с 10%

автор:Дума

visibility 152

Италия отново приема туристи

автор:Дума

visibility 105

Военни обградиха Вашингтон

автор:Дума

visibility 178

Паметници под прицел

автор:Деси Велева

visibility 373

/ брой: 103

Бъдещето е в лявата идеология

автор:

visibility 387

/ брой: 103

Дойде време преломно

автор:Петра Ташева

visibility 285

/ брой: 103

Кой тук e терористът?

автор:Иван Аладжов

visibility 245

/ брой: 103

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ