11 Декември 2023понеделник15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сериалът на некомпетентността

В Евроатлантическата общност се вижда неразривната връзка между политическия цивилен и военен капацитет

/ брой: 128

автор:Васил Попов

visibility 1951

Историята не започва от днес. Тази максима изглежда е непозната за политическия екип на партия ГЕРБ, настанил се в Министерството на отбраната след 27 юли 2009 г. Създаването и строителството на Българската армия е историческа мисия от векове и основен стълб на държавността, изискващ внимателно, професионално и компетентно ръководство.


Дълбоките политически и социално-икономически промени, които се извършиха в страната, неминуемо се отразиха и на армията. В новата динамично развиваща се среда за сигурност и очерталите се евроатлантически приоритети на страната през последните 20 години с политическата воля на редица правителства последователно се осъществиха редица трансформационни процеси в армията. От 2004 г. в процес на реализация е план 2015 като отговор на членството на страната в евроатлантическата зона.


Каква е философията на управленската визия на днешното ръководство на Министерството на отбраната?


На първо място, въвеждане на централизиран партийнополитически модел, а не интегриран функционален и организационен модел с ясно определени административни и професионални взаимосвързани помежду си отговорности и разделени правомощия за ръководство на отбраната.


На второ място, стопиране на обективно разчетената политическа и финансово-икономическа рамка на план 2015 и въвеждане на параметри за необосновано редуциране състава на армията.


На трето място, бягство от реалистична социална жилищна политика съобразно пазарните механизми и продължаване на порочните задкулисни и корупционни мерки за разходване на бюджетни средства.


Изграждането на интегриран модел за ръководство на отбраната е необходимост, що се касае до привеждане на институционално управленския апарат в съответствие с практиките на съюзните страни. Това, което се предлага като решение, е чисто политически подход. Налага се силов партийнополитически модел за ръководство на отбраната чрез централизиране в партийнополитическата власт на чисто професионалните правомощия за командване и управление на армията и въоръжените сили.


Интегрираният модел е както йерархия по отношение на дадена политика, така и хоризонтална връзка по административно-техническото осигуряване на определени звена, без да се дублират функции и задачи.   


Политико-административният апарат е по-скоро мениджърски екип, който определя основната политическа рамка и формира решения по ресурсното осигуряване на отбраната. Военнопрофесионалният екип осъществява правомощията си по командването и управлението на армията в мирно време и на въоръжените сили във военно време.


Моделите и практиките за ръководство на армиите в страните от Евроатлантическата общност ясно показаха неразривната връзка между политическия цивилен и военен капацитет, а така също и разделението на правомощия и отговорности, доказани в хода на проведените и провеждащи се военни операции.


Какво се случва в агенцията "Военни клубове и почивно дело". С много малки изключения екипът е формиран на принципа вярност към силните на деня без оглед за познания в административната, културната и социалната област.


Ръководството на агенцията в лицето на изпълнителния директор няма ясна визия за провеждане на политика, свързана със създаване на среда за образователно - културна дейност, развитие на почивното дело в пазарни условия с държавен ангажимент в интерес на личния състав и този от резерва. Като "приоритет" се определя раздаване на дивиденти за приятелски кръгове от други ведомства, юридически и физически лица, използване на военно почивните бази за провеждане на семинари, завършващи с пищни купони, т. е. принципът е "сега ни е паднало да се веселим".


Налице е и некомпетентно еднолично администриране и ръководене на структурите на подчинение на агенцията. Показателен е фактът с издадените административни актове, преди да е влязъл в сила юридическият акт на Министерския съвет. Липсата на организация за провеждане на процедурите по извършване на организационно-щатните промени ясно говори за некомпетентността на изпълнителния директор на агенцията. Гръмко се афишира за редуцирането на около 400 щатни бройки, но не се оповести по какви критерии се освобождават кадри и се назначават свои хора. Не е зле министър Ангелов да си изясни назначават ли се хора по допълнителни щатни разписания, или тази процедура е под негова протекция.    ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ