02 Декември 2020сряда15:25 ч.

Сега няма да мине

/ брой: 206

автор:Евгени Гаврилов

visibility 99

След 13 години бабуване новият проектозакон за водоснабдяването и канализацията видя бял свят. Той се пише от 2007 г. и бе едно от условията за отпускането на международно финансиране за сектора, но черна котка все му минаваше път. Законопроектът въвежда "социална поносимост на цената на ВиК услугите". Те ще влизат в сила, "когато тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода от 2,8 куб.м на едно лице, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответната административна област". Това обаче не означава автоматично, че така ще се определя цената на водата.

Досега КЕВР при утвърждаване на тарифите на всяко ВиК дружество посочваше каква е социално поносимата цена. По правило регулаторът орязваше искания на ВиК за нейното повишаване. Проблемът сега е, че ценообразуването по области, което ще въведе новият закон, ще доведе до по-голямо поскъпване, отколкото ако се запази сегашният модел на цени на 52 ВиК, вместо планираните 28 тарифи.

Това е и другият спорен момент - силовото налагане на изискването една област да се обслужва от един ВиК оператор. До момента консолидирането на ВиК операторите ставаше на доброволен принцип. В шест области - Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Монтана, Разград и Ловеч,  обаче отказват да членуват в областната асоциация по ВиК с аргумента, че и сега успяват да поддържат ниски цени на водата. В същото време опитът с консолидирането показва, че инвестициите във ВиК мрежата отиват за областния град, докато останалите общини продължават да имат проблеми с водата.

У нас се губят около 65 на сто от питейната вода и за подобряването на положението, според анализ на Световната банка, са необходими инвестиции от 12 млрд. лв. Повече от задължително е и поскъпването на водата. Заради всичко това вероятно законопроектът няма да мине в този парламент. Едва ли точно сега, в предизборна ситуация, някой ще посмее да приеме текстове, регламентиращи поскъпването на водата. Това ще бъде политическо самоубийство.

32 спасени и двама изчезнали край остров Лесбос

автор:Дума

visibility 0

Със 182 млн. лв. финансират мерки срещу пандемията

автор:Дума

visibility 42

Домовете в Куделин и Говежда ще бъдат закрити

автор:Дума

visibility 84

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 68

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 137

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 196

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 154

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 541

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 613

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 370

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 203

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ