03 Юли 2020петък19:43 ч.

САЩ ни марионеткат

/ брой: 7

автор:Юри Михалков

visibility 865

Вашингтон показа жълт картон на България и  "Балкански поток" с интервюто на зам.-държавния секретар Дейвид Хейл по БНР. До момента лицето е най-високата камбанария, от която се разчу ясно предупреждение да не строим "потока". Трети ден обаче българските институции мълчат. 

А не би трябвало. Евентуален червен картон означава или санкции срещу страната, или политически натиск, който да ни доведе до отказ от тръбата. Много люде у нас се успокояват, че санкциите срещу "Турски поток" ще ни се разминат, защото засягат подводното му изграждане, а в България продължението му ще върви по суша. Но Америка може да разшири санкциите и върху сухоземната част. Заради "Северен поток-2" тя удари водещата в ЕС Германия, та с нас ли ще се церемони. Ако изграждащите "потока" "Булгартрансгаз" и саудитската компания "Аркад", както и техните босове, имат авоари или сметки под юрисдикция на САЩ, "Балкански поток" ще остане сух.

Америка може да цака и с политически натиск, като заизвади кирливите ризи на управляващите и клановите бизнес мрежи, които са се оплели в корупция и конфликт на интереси за сметка на обществения интерес. Няма лошо, но на "схватливия" ни премиер ще му светне, че трябва да засили протакането на строежа, докато го провали, или докато го стопира. Вече имаме опит с "Южен поток". В замяна ще спре и ваденето на кирливите ризи.  

Вярно, страната ни има аргументи. "Балкански поток" се гради по еврозаконите. България ще има сигурен достъп до енергоизточник (дори Хейл призна това). Тръбният газ от съседна държава ще е по-евтин в сравнение с газ от друг континент. През страната ще минават други енергоизточници, дори втечнен газ на САЩ, вика и Борисов, гарантираме енергодиверсификация.

Това обаче не спира червения картон. САЩ признават само логиката на силата, а не силата на логиката. Даже се били договорили за промени в нашата конституция! С кого?! Питали ли са българския народ и парламент? Това вече минава всякакви граници на външната намеса. Ослепително блесва истината, че демократична София е американска марионетка срещу своите интереси. Пак ли ще мълчат институциите?

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 454

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 396

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1014

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ