05 Юни 2020петък23:31 ч.

Здраве

Сърдечносъдовите заболявания са причина №1 за смърт не само в България

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 1719

Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. И за света сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт. 

Около 30% от българите над 15 г. са хипертоници, съобщава председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян. Той подчертава, че заболяването се подмладява.   

Увеличава се процентът на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система. 

За 13-и пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с множество неправителствени организации и медици. 

На 17 май, Световен ден за борба с хипертонията, от 11 до 18 ч., в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници, ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. 

Симптоми на сърдечна недостатъчност

Лесна уморяемост

Задух в легнало положение

Сърцебиене

Задух при физическо натоварване

Подуване на глезени, стъпала, корем

Загуба на апетит

Кашлица

Покачване на теглото за кратко време (>2 кг за 2 дни)

Често уриниране, особено през нощта

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 517

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 857

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ