04 Април 2020събота13:54 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Само вирусът ли?

/ брой: 51

автор:Евгени Гаврилов

visibility 320

Спор няма, че туризмът е един от най-тежко засегнатите сектори от разпространението на коронавируса. Затварят се граници, отменят се пътувания. А този бранш формира 13% от БВП на страната. Заетите в него са над 300 000 души. Загубите започнаха да се трупат, още преди да бъдат регистрирани първите случаи на зараза у нас. Те дойдоха от откази на направени резервации за почивки от граждани на държави, в които кризата вече беше настъпила. На колко ще възлязат загубите занапред не е ясно, след като само вчера в Банско бяха регистрирани седем нови случая на зараза. Данните от миналата седмица показват, че са анулирани над 90 на сто от планираните организирани събития, а продажбите на туристически услуги са се сринали със 75 процента. Хотелиерите и ресторантьорите от своя страна отчитат спад в текущите продажби над 70 на сто и анулиране на резервации до 80 на сто. И в тази ситуация някой да е чул от ресорния министър някакви предложения за мерки, чрез които туризмът да избегне катастрофата? Не би.  

Всъщност, само коронавирусът ли е причина за очаквания колапс. Ситуацията в момента е по-скоро продукт на цялостната политика в този стратегически за държавата сектор. Както навсякъде у нас през последните години, и той влизаше от скандал в скандал. Когато съсловните организации са безброй и са като орела рака и щуката. Когато експерти твърдят, че имаме министър, който нищо не разбира от туризъм. Когато българският пазар е загърбен. Когато министри от правителството се карат кой е по-корумпиран в туризма, а срещу тях валят сигнали в прокуратурата. Когато парите за реклама уж се увеличават, а резултатът от това е нулев. Когато снимки с бетонови строежи на метри от водата заливат социалните мрежи, а група млади хора разгъват (миналото лято) кемперите пред президентството, искайки вето върху законодателството, явно нещо не е наред. И пандемията май ще се окаже удобно оправдание за всичко.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 452

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 879

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 656

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 405

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 292

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ