Само при 9% от храните имало двоен стандарт
/ брой: 128
Двоен стандарт при храните има и този проблем беше признат от европейските институции. Това заяви вчера председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БТВ. "Проблемът с двойния стандарт е идентифициран и всички признават, че съществува. Никой не твърди, че той е само на географски принцип или касае само по-изостаналите пазари. Търсят се начини този проблем да бъде решен", каза той.
Маргаритов заяви, че е нормално да има разлики, като даде пример с лютеницата. Не може доматите в Пловдив да са същите като тези в Испания, допълни той. Последното изследване по темата показа, че само при 9% от проучените от Европа продукти са открити съществени разлики между етикета на артикула и съдържанието му.
"Излезе едно обективно изследване. Важни са изводите - въпреки разликите това не показва разлика в качеството на географски принцип. Тези открити разлики са в разлики в качеството. Има обективни и законосъобразни причини за тези разлики", посочи Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Храни и напитки България".
За по-ниското съдържание на калций в сухото мляко за бебета на българския пазар тя каза, че това не означава, че качеството е лошо.
Иванова заяви, че досегашните изследвания на БАБХ не били коректни, защото са сравнявани "ябълки с круши". Тя допълни, че е сравняван шоколад 150 гр с шоколад 300 гр, и затова са се появили разлики в съставките.