22 Септември 2021сряда19:51 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Бойко КЛЕЧКОВ:

Само БСП ще ни върне в коловоза на държавността и растежa

В НС ще настоявам за повече субсидии за земеделците, твърди водачът на листата на "БСП за България" в 10 МИР - Кюстендил

/ брой: 128

автор:Юлия Кулинска

visibility 652

Бойко КЛЕЧКОВ е роден през 1958 г. в Кюстендил. Работил е в системата на МВР и на сигурността и в Първа инвестиционна банка, експерт е по банково дело. Общински съветник е от групата на левицата. Областен и общински председател на БСП. 

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-н Клечков, как приемате предизвикателството да сте водач на листата на "БСП за България" в Кюстендил?

- Да си водач на листа в предизборна кампания е едномесечно предизвикателство. Моят ангажимент към хората, когато се заех с публична дейност, е много по-траен и се корени в разбирането, че всеки има правото да знае, да бъде чут, да му бъде обяснено, да бъде защитен. Като водач на листата на БСП имам задължението да правя всичко това, но и да покажа в какво вярваме, как виждаме бъдещето, как смятаме, че трябва да вървим към него. БСП има кауза и нашата цел е да я обясним на хората, за да може те да я припознаят като своя и да ни гласуват доверие да ги представляваме. 

- Левицата тръгна на изборите заедно с много леви партии и движения. Закъсняло или навременно е това обединение?

- Обединението е преди всичко логично. Това, от което трябва да се пазим, е да не се окажем "разделени заедно". Лявата идея в България има широка социална база, но това не означава, че върху нея трябва да паразитират множество партии, като всяка си търси местенце под небето. Бъдещето няма да ни прости това. Днес, както и вчера, както и утре лявата идея има нужда от творци, от съмишленици, от изразители.

За хората е обезсърчително, че вече 30 години наблюдават люшкания наляво и надясно, в резултат на което загубиха и хляба, и свободата, и достойнството си. Ако цената за това е да се откажем от лявото като идея, тогава ще загубим много повече - ще загубим сърцата си, труда на много поколения преди нас, бъдещето на децата си. Това обединение е навременно, защото лявото не е етикет, а емблема, символ на принадлежност и то във време, в което вече всеки трябва да избере страна. Историята няма повече да позволи притворство, лицемерие и цинизъм.

- Кандидатите за депутати от Кюстендилско приехте петиция с предложения, върху които ще работите през настоящия мандат. Разкажете за нея.

- Да, така е. На основание чл.39, ал.1 от Конституцията на Република България изразихме мнение, че 46-то НС трябва да приеме спешни законодателни мерки за излизане от тежката демографска, социална и духовна криза. В тази връзка предложихме на наши симпатизанти от деветте общини на Кюстендилска област да сложат своя подпис под петицията. Всички членове от листата на коалиция "БСП за България" от 10 МИР - Кюстендил, се съгласиха който и от тях да стане народен представител, да работи за приемане на законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване с цел увеличаване размера на предоставяните обезщетения, помощи и пенсии. Ние ще работим за гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи с цел отпускане на нови видове помощи и увеличаване размера на предоставяните към момента помощи. Ще настояваме да се приеме законопроект за изменение и допълнение на Закона за младежите с цел конкретизиране на образователните, здравните, културните, социалните, спортните и трудовите политики, изграждането и поддържането на съответната материална база с бюджетни кредити от държавния бюджет. Ще искаме спешно да се приеме Закон за възрастните хора и законопроект за изменение и допълнение на Закона за народните читалища. В него да бъдат дефинирани изискванията за заемане на длъжностите председател и секретар на читалищата, които изключват възможността същите да са свързани лица с кметовете и общинските съветници, както и да заемат друга платена длъжност, и за придружаване на бюджета на читалището с годишен план на дейността им. Депутатите от Кюстендилско ще работим за гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация с цел въвеждане на норми за предсрочно прекратяване на правомощията на кметовете и общинските съветници по инициатива на гражданите. Ще предложим законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел въвеждане на норми за предсрочно прекратяване на правомощията на народните представители по инициатива на гражданите и за обвързване на правото на избирателите за вписване в избирателния списък по настоящ адрес с плащането на местни данъци и такси.

- Очертайте основните проблеми на жителите на Кюстендил. Кои ще са вашите каузи като депутат в 46-то Народно събрание?  

- Големият проблем на Кюстендилската община, а и на Кюстендилска област, е обезлюдяването на малките населени места. Там животът е спрял с идването на демокрацията. Пред хората стоят редица проблеми. ВиК мрежата навсякъде подлежи на подмяна, тъй като е морално и физически остаряла. Пътната инфраструктура на третостепенните и четвъртостепенните пътища е под всякаква критика. Автобусните линии, които свързват най-отдалечените места с големия град, са редки, а по някои направления изобщо липсват. Необходима е държавна политика и стратегия за връщането на хората в тези места. Вие знаете, че Кюстендил се слави като овощната градина на България. Необходимо е преразглеждане на схемата за субсидиране на овощарството и зеленчукопроизводството. В момента кюстендилската череша се изкупува на 80-90 стотинки. Берачите получават по 50-60 стотинки. Необходимо е да се направи държавно предприятие за изкупуването и предлагането на черешата, както и да се изградят  преработвателни предприятия.

Въпросът с балнеолечението стои от десетилетия. Непрекъснато се отдалечаваме от това Кюстендил да е туристически и балнеоложки център. По време на римляните Кюстендил се е ползвал за релаксиране от офицерския състав на римската войска. Природната даденост, която имаме, сякаш не можахме да я доразвием във времето. Много посредствени курорти ни изпревариха и създадоха невероятна база.

Създадохме условия за лесното изсичане на горите в региона. Няма политика за възстановяване и залесяване на гората. Трябва държавата да се противопостави на това кощунство.

Изграждането на язовир Кюстендил е крайно необходимо. Той ще бъде гарант както за жителите на града, така и за зеленчукопроизводителите. Друго важно мероприятие е да бъде възстановена инфраструктурата на "Напоителни системи". Тези съоръжения не работят, в годините се окрадоха тръби, помпи и детайли.

- Каква кампания водите? Защо хората трябва да избират кандидатите на "БСП за България"? 

- Като партия ние искаме да се спре примитивизацията на обществено-политическия и икономическия живот в страната. В България беше създаден модел на икономика на услугите, при това евтините услуги. Не може витрината на българската икономика да бъдат кръчми, магазинчета за алкохол и цигари и игрални домове, където нашите деца са нископлатен обслужващ персонал, който работи по 10 часа на ден за смешни заплати и минимални осигуровки. Имаме образование, което "произвежда" нискоквалифициран персонал,  здравеопазване, достъпът до което се превърна в привилегия, нискотехнологични производства с робски условия на труд и заплащане и отдаване на концесия на чужденци на природните ресурси на страната. Всичко това се случва на фона на постоянно увеличаване на външния дълг, който не се ползва за създаване на икономика и съответно няма как утре да се върне.

Програмата на БСП цели спешно връщане на страната в коловоза на държавността и икономическия растеж, който за последните три мандата на ГЕРБ е пет пъти по-нисък от този, който страната генерира по време на мандата на правителството на тройната коалиция.

Ако искаме България да я има, трябва спешно да променим модела на управление на държавата. Политиката трябва да престане да бъде самоцел и властта - причина за съществуването на родния политически елит, а средство за решаване на проблемите на развитието. Ако хората искат това да се случи - да подкрепят кандидатите на БСП.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 382

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Моите песни

visibility 495

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 1024

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 1030

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ