22 Май 2019сряда16:11 ч.

Съмнителни мерки

/ брой: 49

автор:Евгени Гаврилов

visibility 366

Както можеше да се очаква, и третият анализ на КЗК за пазара на горивата не откри нито монопол, нито картелни споразумения в сектора. За разлика обаче от предишните доклади, когато като мярка за подобряването на ситуацията се забраняваха срещите между служителите от различни вериги бензиностанции, за да не обменят информация, сега предложенията на антимонополния орган са по-логични. Остава те да станат реалност. А това е съмнително, защото идеите на КЗК нe са задължителни, а докато бъдат облечени в закони, лобитата в парламента ще ги неутрализират. Интерес буди предложението да се изградят държавни акцизни складове по границата, за да се улесни вносът и да се засили конкуренцията. Също толкова интересно ще бъде обаче да видим как ще изчезне монополът на една компания с много силно влияние върху властта.

Друга радикална мярка е еднократната амнистия за търговците на горива, които са в сивия сектор. Ако тя се приеме, властта реално ще признае, че е загубила битката с него. Според МФ, държавата губи  около 1,2 млрд. лв. от укриване на данъци върху доставките и продажбите на течни горива. Оказва се, че при около 3000 действащи бензиностанции в страната действат и 30 000 други обекти за зареждане с горива, които са извън обсега на НАП. А и подобна амнистия ще постави под съмнение ползата от системата за контрол в ГДБОП, с която миналия месец се похвали премиерът Борисов. КЗК се обяви срещу касовите бележки, които трябва да издават бензиностанциите, защото те щели да помогнат за картелни споразумения. Освен това фискалните бонове ще показват надценката, но не и какви са разходите на бензиностанциите, което е големият въпрос. Всъщност проблемите около цените на горивата никога не са били в липсата на информация, а в липсата на конкуренция. Това управляващите явно не могат да проумеят. 

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 96

70 000 дка земи са с поражения от градушките

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 96

Близо 1/3 от жилищата у нас са необитаеми

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 96

Гласуват вот на недоверие към Курц

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 96

Химическите компании са опасни за европейците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 96

Нивото на океаните може да се покачи с 2 метра

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 96

Законът срещу училището

visibility 576

/ брой: 96

Слугинажът

visibility 176

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ