17 Август 2022сряда04:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

"Сълза и смях" не дава сцената си

Артисти скочиха срещу идеята театърът да се слее с Народния. Според тях не бива да се правят реформи без закон

/ брой: 167

автор:Надежда Ушева

visibility 2089

Беше като гръм от ясно небе, когато случайно научих от един столичен всекидневник какви са намеренията на Министерството на културата. Изненадан съм от хода на театралната реформа, засегнала НДТ "Сълза и смях", заяви вчера директорът Венцеслав Кисьов на среща с медиите по повод идеята театърът да се слее с НТ "Иван Вазов".
Не бих реагирал така, ако преди няколко месеца финансовият анализ на Министерството на културата не определи "Сълза и смях" на първо място по възвръщаемост на субсидията - 55% (като средната възвръщаемост в българските театри възлиза на 15-20%). Оказа се, че и по други показатели сме на първите места, подчерта Кисьов. По думите му "Сълза и смях" е единственият театър, който има редуциран до санитарен минимум състав от 37 човека. Те поддържат 215-230 представления за сезон, в които участват около 80 актьори от столични и извънстолични трупи, и свободни творци. При това, за разлика от театрите, които имат 100 и над сто души личен състав, ние създаваме висококачествена продукция. Като доказателство Кисьов посочи и факта, че през януари селекционна комисия от фестивала в Авиньон, която е била у нас, избира  представление на "Сълза и смях", което се играе в момента на фестивала във Франция.
Според Венцеслав Кисьов преди реформата е задължително да се направи конкретен анализ на всяка единица от театралната система. След което да се създаде Закон за сценичните изкуства и едва тогава, след обсъждане - всенародно, както беше казано, да се пристъпи към задействане на т.нар. реформа, смята за правилния път директорът на "Сълза и смях". Той уточни, че срещи с МК не е имал по повод подготвяния проектодокумент. И изрази искрена надежда в най-скоро време такава да има. Хубавото е, че това е проект все пак и се надявам, че може да бъде преосмислен, да бъде спрян, каза Кисьов. По думите му не бива да се затваря тази сцена, която дава възможност за творчески дръзновения на актьорите да защитават себе си на една по-различна от собствения им театър сцена.              
Лишавайки "Сълза и смях" от самостоятелност и възможност да продуцира собствени представления и оставяйки сцената да печели единствено като приемаща от гостуващите спектакли, МК губи около 400 000-500 000 лева на година, допълни зам.-директорът, актьорът Васил Банов. Той призова Митко Тодоров, зам.-министър на културата, за  ясно предложение, каквото няма до момента. Ако критерият за тази промяна са числата, тогава числата говорят в голяма полза на "Сълза и смях". Тогава защо ще има сливане? Не ли най-добрата отправна точка за реформа в целия български театър - всички театри извън Народния - операта и филхармонията, да станат открити сцени? Тогава селекцията, например Васил Михайлов, здрав и жив, вероятно ще играе на 10-15 сцени, но друг няма да може. Не ли този път най-естественият подбор?   
Ако това вливане се случи, актьори като Биляна Петринска, Владимир Карамазов, Вальо Танев, Бойка Велкова ще играят тук, без да получават хонорари. И ако тук се създават спектакли, ще става със заповед на директора на Народния театър, който участва в тези представления. Най-страшното обаче е махането на продуциращия център, а с това и невъзможността да създадем собствен спектакъл, изрази мнението си с тревога ръководството на "Сълза и смях". Според което театърът трябва да е открита и приемаща сцена, но сега не е нито едното, нито другото.
Подробен разчет на приходите, постъпващи от билети и гостуващи спектакли в НДТ, направи Кисьов. Той обясни, че за всяко гостуване се подписва договор, от който се вземат между 800 до 1200 лв. Т.е няма гостуване, от което театърът да не е получил за административно и техническо обслужване своите средства и да не ги е внесъл на държавата. Гостуващите представления варират между 9 и 12 на месец. "Сълза и смях" има продуцирани за три години и половина 18 собствени заглавия, от които половината са български. Знаете ли друг театър, който има толкова български заглавия за това кратко време, обърна се към журналистите Венцеслав Кисьов.
Откакто започнаха промените, никой не е направил реформа на базата на закон. Никой не може да си позволява, какъвто и да е той, да прави реформи, независимо къде, без законна основа, взе думата актьорът Васил Михайлов. Според него проблемът е, че на много места отдавна няма театри, а те говорят сега, че ще ги закриват, ще ги обединяват. Какво ще обединяват между Сливен, Ямбол и Бургас? В Сливен и Ямбол отдавна няма театри. В Димитровград и Добрич също! В Ловеч и Враца има леко театър... Правят се реформи без закон, коментира артистът. Той сподели, че се чувства виновен, защото по думите му във Великото Народно събрание са били направили закон, но по вина на министъра Димо Димов тогава не е бил внесен. Законът предполагаше как да работят кооперативни, читалищни и частни театри, разказа Михайлов. Според него днес няма кой да играе в провинциалните трупи. Няма режисьори и младите актьори, които излизат от НАТФИЗ, не отиват в страната, защото "ще умрат от глад".
Актьорите Веселин Мезеклиев и Светослав Пеев, които бяха сред присъстващите в салона, заявиха, че е наложително да се следват и художествени критерии при оценката на работата на театрите, а не да се говори само за числа.
Струва ми се, че ако се прави реформа по време на икономическа криза, трябва да се запазят добре функциониращите звена, а се посяга на финансово най-стабилната единица от театралната система, коментира Кисьов. Колко ще спечели държавата от тази реформа в културата. При положение, че за да се проведе, са необходими да се вложат милион и 800 хиляди, попитаха отново инициаторите на срещата с надеждата МК да ги чуе и да преразгледа първоначалния вариант за реформата. С това намерение ръководството на "Сълза и смях" разпрати вчера открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на културата Вежди Рашидов.

МК: Ведомството не губи от приходите на "Сълза и смях"

Министерството на културата не губи от приходите на "Сълза и смях", защото те се връщат в театъра. С тях се изплащат хонорарите на актьорите, наети за различните спектакли. Това коментира пред БТА Красимира Филипова, директорка на дирекция "Изкуства и творческо поколение" към  МК, по повод на отвореното писмо от директора на "Сълза и смях" Венцеслав Кисьов. Според Филипова сега "Сълза и смях" е в сериозен преразход и много актьори не получават навреме хонорарите си. Основната промяна ще бъде, че "Сълза и смях" ще остане само приемаща сцена и няма да продуцира представления. Това ще може да прави Народният театър, ако сметне за необходимо, обяснява Филипова.

Финансовият министър не очаква бюджетен излишък

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 158

Стойността на банкнотите в обращение се е увеличила над 12,67%

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 158

Инвестициите се свиха с 11% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 158

Политически реваншизъм и в Патентното ведомство

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 158

Запорожката АЕЦ пред спиране

автор:Дума

visibility 752

/ брой: 157

Кисинджър: САЩ са пред война с Русия и Китай

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 157

Сред боклука

автор:Деси Велева

visibility 289

/ брой: 158

Невиждана от 500 години суша мори Европа

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 158

Вузовете в надпревара с модерни магистратури

автор:Деси Велева

visibility 433

/ брой: 158

В Пещера отбелязват Успение на Пресвета Богородица

автор:Дума

visibility 390

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ