28 Март 2023вторник22:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Съавтори на общ десант към битието

/ брой: 99

автор:Велин Георгиев

visibility 110

Шестата поредна стихосбирка на поета Георги Славчев, озаглавена "Съсед на битието", с подзаглавие Лирични апострофи, е философски диалог с двадесет и трима мислители-философи на цивилизацията ни, разбира се - с всеки насаме, поотделно... Ако приемем, че всеки философ е поет и всеки поет - философ, няма да се изненадаме защо нашият поет търси под вола теле, по-точно - търси съдружници в своето самотно занимание.
Подзаглавието на книгата е почти без значение, защото се налага впечатлението, че тези 23-ма световни философи са и поети в определени случаи, и моят приятел ги цитира така, че и визуално се получава свободно стихотворение, което дава на Славчев право да го изведе в негова посока, с наклонен акцент, защото е общ десантът към битието.

     Човек
е само тръстика,
  най-крехкото
нещо в природата,
     но той
е мислеща тръстика.
Дотук е Блез Паскал. И продължението е в хармония, но с нова мисъл:
    Поради това
може да бъде пречупен
       само
      мислено.
Добре намерено, мащабно, съвременно.


Като казвам, че Георги Славчев има 23-ма съавтори от световната ранглиста на мислещите тръстики, не правя никакви двусмислени намеци - знам, че това е похват, съизмерване, приобщаване към територията на безграничното духовно пространство, в което е вгледан поетът, а това пространство е преди всичко на философите и поетите, защото те са най-близките съседи на битието. И тъй като нашият поет е застанал в главната роля, разбираме, че от границата на това пространство той ни връща обратно към нас. Славчев си задава въпроси как да издигне собственото си битие. В един текст понякога поставя въпроси, друг път доразвива мисълта, в трети се намесва в бита, за да покаже колко е далече нашият човек от влизането в духовното пространство. Така е в "Има Бог".
Човек не може да обхване духовното пространство, но в пресечните точки на духа, където се срещат мислители, философи и поети, обединени от общия код на непрекъснатите усилия поне да се доближим до духа, виждам да се труди и поетът от Кюстендилско Георги Славчев - поет и философ по природа.
Стихосбирката ще бъде представена днес от 18 ч. в НЛС "Старинният файтон".
 

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ