15 Юни 2021вторник16:56 ч.

Пътепис

С велосипед от Аляска до Огнена земя

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 2560

Тръгнал от Аляска с идеята да свърже с колело двата края на американския континент, френският авантюрист и пътешественик Филип Жак стига до Ушуая след самотна "езда" в продължение на повече от 24 000 км. Той напуска северноамериканските национални паркове заедно с пеперудите монарх, бягащи от зимния студ, и следва бавната им миграция чак до Мексико. Прекосява Централна Америка сред вулканични изригвания и земетресения и достига от Кордилерите до Андите. Мечтата се превръща в реалност в Перу на брега на езерото Титикака. По-нататък пътуването му преминава през дългата чилийска ивица, за да достигне пределите на континента. Но за да се добере до най-южната му точка, трябва смирено да поиска разрешение от ветровете в Патагония, за да премине през тяхната територия.
"Защо трябва да ходя чак в Ушуая? Не живея там и не познавам никого. Какъв е смисълът да караш велосипед на 4000 метра надморска височина, натоварен с трийсет килограма багаж? При такова пътешествие е най-важна не крайната цел, а привидно "пропиляното" време и пространството, в което търсещият светлина пътник открива самия себе си, докосвайки се до различния "друг", преодолявайки препятствията по пътя и трудностите на самото пътуване." Това споделя авторът на тази прелюбопитна книга.
В момента Филип Жак прави своята европейска обиколка с велосипед, в която е включена и България. Той стъпи на българска земя на 7 юни от Румъния. Филип Жак ще представи лично книгата си, излязла на български от изд. "Вакон", в рамките на книжния панаир "Пловдив чете" днес от 11 ч. в Балабановата къща в Стария град. На 28, 29 и 30 юни френският пътешественик ще я представи в София.

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 342

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 376

/ брой: 112

Дядото

автор:Щерю Наумов

visibility 236

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 277

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ