23 Май 2024четвъртък17:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С професионална и колегиална признателност

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 2576

Христо Цеков

В ръцете ни е книга с интересно заглавие - "За десет педагози и психолози - мои учители и колеги". Автор е чл.-кор. Любен Димитров. Изданието е на "Веда Словена-ЖГ" и фондация "Човещина". Впечатляваща е и мотивацията за създаването на творбата, изразена в посвещението й на 140-годишнината на БАН, 120-годишнината на СУ "Св. Кл. Охридски" и 45-годишнината на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
Авторът е известен като учен в педагогическия свят с широк обхват на съпричастие в институции и авторство на стотици публикации в областта на теорията, методиката и историята на възпитанието и образованието в България. Привлекателната страна на изданието е и корицата с образите на "Десетте...", за които се разказва в този, нека го наречем, енциклопедичен справочник-алманах за дейци в науката, за които би било полезно да се знае повече не само от людете на научния фронт, но и от сънародниците, които оценяват по достойнство водещите личности във възпитателния процес на нацията. Думата ни е за чл.-кор. проф. Генчо Пирьов (1901-2001), проф. д-р Найден Чакъров (1907-1990), проф. д-р п.н. Жечо Атанасов (1919-1999), проф. Трифон Трифонов (1927-2006), проф. д-р Стефан Чернев (1927-2005), проф. д-р п.н. Марин Люлюшев (1932-1997), проф. д-р Димитър Павлов (1936-2005), проф. д-р п.н. Любен Десев (1937), проф. д-р Георги Бижков (1940) и проф. д-р п.н. Пламен Легкоступ (1959) - първите трима, учители на автора, останалите седмина - негови колеги.
Достойнството на този труд е, че авторът (роден 1936 г.) поднася информации за изявите на сънародниците ни учени, реализирали се основно в педагогическата и близки до нея интердисциплинарни области, негови учители и колеги от три възрастови поколения. Едва ли има учител и деец в системата на просветата, образованието и възпитанието, който да не се е възползвал от сътвореното от посочените "Десет...". За всеки от тях, в лаконична, но ясна и нагледна форма е показан житейският път и научни изяви в страната и по света, библиография на произведенията им, участие в национални и международни научни форуми, отзиви и рецензии за техни публицистични и научни трудове и др. И още - авторът е включил в книгата аналитични статии за съответния учен.
Струва си да се оценят като полезни и поднесените за всеки от "Десетте..." набор от снимки като визуални моменти от живота и творческия път на учителите и колегите на чл.-кор. проф. Любен Димитров.
Авторът, освен че поднася огромна информация за група учени в областта на педагогиката, като че ли подсеща съвременника да не забравя учителите си, колегите си, приятелите си, особено с техните благородни дела. И по-нататък, в подтекст приемам, че проф. Димитров предизвиква умеещите да боравят с перото, че следва да разказват чрез писмото и словото за високостойностното поведение на личностите в нашия живот. Само така ще се реализира приемствеността между поколенията, ще се съхранят компонентите на българщината, с която следва да се гордеем!
 

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 686

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 339

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 338

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 323

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ