28 Ноември 2020събота19:24 ч.

Част от състава на театралното студио

МИСИЯ

С "Онгъл" в сърцето

Самодейното театрално студио, създадено в негласната столица на българите в Бесарабия, вече над две години разпространява огъня на културата и духовността сред сънародниците ни

/ брой: 207

автор:Альона Нейкова

visibility 1330

Не е нужно да пътувате до южната част на Бесарабия, за да разберете що е "Онгъл". Самодейното театрално студио тези дни е инициатор и своеобразен домакин на специалния международен дистанционен фестивал, който може да се проследи онлайн във фейсбук страницата на формацията. Преглед на участниците в проявата ще се състои на 31 октомври, а на 1 ноември е официалното закриване на събитието.

Всичко обаче започва през март 2018 г., когато театралното студио "Онгъл" е основано в Дома на културата в Болград, Одеска област, Украйна. Инициатори са местни жители и хора, родени в близки села, обитавани вече над два века от бесарабски българи. Почти единодушно решават да кръстят формацията с името на първото поселение на Аспаруховите прабългари след заселването им на Долни Дунав през втората половина на VII век.

Още с първата си изява показват, че мисията на "Онгъл" е насочена към повдигането на българския дух с акцент върху културата и театралното изкуство. Творческата енергия на актьорите намира ясно изражение в съвременната интерпретация на повестта на Любен Каравелов "Българи от старо време". Спектакълът е представен първоначално през 2015 г. от възпитаници на Болградската гимназия "Г.С. Раковски". В подготовката на постановката участват местни преподаватели и културни дейци, както и делегирани учители от България.

Сред тях е и Ценка Кучева, която е сценарист и режисьор на възстановеното и обогатено представление. Музикалното оформление поемат Красимир Кондов и Димитър Стоев. А хореографията е дело на Петър Димитров и Маргарита Братоева. Участващите в спектакъла актьори са на възраст от 10 до над 60 години и всички живеят в Болград или в околните села. Преклонението пред изкуството, културата и историята на народа ни събира в трупата педагози, зъболекар, домакиня, служител в Българския център в града, ученици, студенти, пенсионери... Всички те са хора с артистични души, обединени от голямата обич към театъра и неравнодушни към темата за корените ни.

Усилията на актьорите не остават незабелязани и през май 2018 г. "Онгъл" взема участие в XXIV Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомимата и сатира "Велко Кънев" в Тополовград. Именно там трупата, която финансира пътуването до България с лични средства, получава и първите си награди - "Театрална надежда", както и приза за най-младия актьор "Младо дарование". Спектакълът е представен също така с голям успех и получава радушно посрещане от публиката в Свиленград и София. Трупата посещава и Копривщица - родното място на известния поет и писател, на чието перо дължим появата на "Българи от старо време".

След завръщането от прародината си актьорите са окрилени и вдъхновено продължават да се раздават на театралната сцена. Като подарък към населението и гостите на Болград играят на български "Зех тъ, Радке! Зех тъ!" по пиесата "Михал Мишкоед" на родоначалника на българския театър Сава Доброплодни. Именно този спектакъл е първият, който се поставя през август 1863 г. в дома на Иван Атанасович в бесарабската столица. Така след Лом и Шумен мястото е сред първите възрожденски градове, където се е развивал театърът, смятан за един от основните фактори за народното просвещение. Любопитно е, че представлението е включено в програмата на "Онгъл" и при второто участие на самодейното студио в Международния фестивал на любителските театри, пантомимата и сатирата "Велко Кънев" в Тополовград.

Следва спектакълът "Българско гостоприемство", с който участват в Международния винен фестивал в Болград. На всяка от постановките на "Онгъл" публиката посреща с бурни аплодисменти превъплъщенията на Марина Бужилова, Вячеслав Богдев и дъщеря му Дарина, както и неговата племенница Татяна. Сред артистите се открояват още Валентина Таласимова, Владимир Арабаджи, Оксана Васильченко, Игор Леован, Серафим Савченко, Снежана Касим (която е и ръководител на студиото), Оксана Гайнц, Атанас Шевкенов, Алина Калова, Галина Иванова, Нели Торосенко, Лилия Караджова, Мария и Борис Славови, Валентина Беспалая, Мария Брезинская, Галина Великсар, Елена Петкова, Анатолий Константинов, Яна Титорова (Тодорогло). Режисьори и сценаристи на спектаклите са Маргарита Братоева, Серафим Савченко, Снежана Касим, Ценка Кучева. Като звукорежисьори се изявяват Иван Кайряк и Евдокия Арнаудова. Хореографията е дело на Атанас Шевкенов и Маргарита Братоева, която осигурява и музикалното оформление заедно с Димитър Стоев. За костюмите, декорациите и реквизита отговарят Оксана Васильченко и Мария Карагуца. А грижите за социалните мрежи са поверени на Серафим Савченко.

Не остава незабелязан и пърформансът "Сваляме маските", в който самодейците от "Онгъл" правят уникална симбиоза в жанровете стендъп, хумореска, миниатюра, скеч и др. За Деня на бесарбските българи през 2019 г. актьорите с неподправена отдаденост и страхотно настроение играят "Спомен за нашата сватба". Спектакълът се приема като истинска театрална магия, обединила на сцената драматургия, танцово изкуство и вокални изпълнения. Следва атрактивна новогодишна програма с вход свободен - подарък за гражданите и гостите на Болград.

От студиото не крият, че са изключително благодарни на всички зрители, почитатели и приятели, а също така, не на последно място, и на семействата им за подкрепата и разбирането. Покланят се и на онези жители и посетители на Болград, които безкористно помагат на театралната формация. И въпреки всички трудности, включително и ограниченията, наложени от коронавирусната пандемия, цялата трупа е категорична, че е готова и занапред да радва публиката.

Дано скоро ги видим не само дистанционно, благодарение на възможностите на интернет, но и на живо - в България. И да се сещаме за сънародниците ни, да ги подкрепяме и уважаваме не само покрай 29 октомври - Деня на бесарабските българи.

Снимки личен архив на студио "Онгъл"

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ