04 Февруари 2023събота03:34 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Акцент

С гласуване да заявим, че пенсионерите не са излишни хора

Настояването за достойни доходи и за права на възрастните не е популизъм

/ брой: 114

visibility 257

Стефан Стефанов

Пандемия, избори след избори, а отношението към възрастните хора не се променя към по-добро. Добавката от 50 лв. заради кризата от КОВИД-19 е несправедлива и е обидна. Още по-несправедливо е лишаването на няколкостотин хиляди пенсионери, "възнаградени" преди това с минимална пенсия от 300 лв. от еднократната добавка от 120 лв. Тя беше дадена на тези с доход от 300.01 лв. до 369 лв. и така най-бедните, живеещи в недоимък, бяха обречени на още по-голяма нищета.
В епидемичната обстановка встрани от вниманието останаха и хронично болните и самотните възрастни хора. А техните проблеми с достъпа до здравни грижи и лекарства, до калорична и здравословна храна се увеличиха многократно. Нито една институция не направи изследване какви са реалните последици от липсата на общуване за хората от третата възраст.
Сега сме свидетели как голяма част от политиците се ръководят от лични амбиции и цели, а не от стремеж за развитие на държавата и за създаване на условия за спокойни старини на българските граждани. Този извод се потвърди и от дневния ред на Народното събрание, избрано на 4 април и просъществувало твърде кратко време.
В резултат на това отношение много от възрастните хора изгубиха вяра и надежда, че може нещо да се промени. Страхът от заразяване оказва допълнителен стрес върху тях. По тези причини повече от 800 хиляди пенсионери през април не отидоха да гласуват.
Що се отнася до гласувалите избиратели над 60-годишна възраст, според изнесените данни, техните гласове се разпределят приблизително както следва:

За БСП

260 хил.

За ГЕРБ

230 хил.

За ДПС

85 хил.

За ИТН

79 хил.

За ДБ

49 хил.

За ИМВ

40 хил.

За партиите извън парламента

160 хил.


Интересно е, че около 280 хил. избиратели от 18 до 39 години дадоха принос за успеха на ИТН. Сега предстоят нови избори. Ние, пенсионерите, нямаме сили да участваме в продължителни улични протести, но имаме изключително силно оръжие - нашия избирателен глас. От нас зависи да подкрепим тези, които се ангажират с реализация на нашето право на достоен живот, регламентирано в Конституцията, в Европейската социална харта и в други документи на ЕС. От нашето гласуване зависи да покажем, че не може да има такъв народ, който да нарича популизъм искането за преизчисление на пенсиите, като мярка срещу дискриминацията и ниските доходи.
С нашия глас тябва да потвърдим, че искаме справедливо решаване на трите основни проблеми пред пенсионерите - ниските доходи, влошеното здраве и социалната изолация. Искаме ежегодно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход от предходната година, за да няма дискриминация на по-старите пенсионери. Трябва да покажем, че не може повече минималната пенсия за трудов стаж и възраст да бъде по-малка от официалния праг на бедност. Че крайно време е вдовишката добавка да стане 40%, както беше обещано през 2010 г.
Това, което искаме, не е популизъм, а желание да се осъществи характерен признак на съвременната демократична държава. Нашата съдба е в нашите ръце. Нека да намерим сили и с масово участие в изборите да заявим, че пенсионерите, вложили десетилетия труд в държавата, не са излишни и настояват за своите права.

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 247

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 62

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 637

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ