09 Юли 2020четвъртък00:58 ч.

С дълг на шията

/ брой: 189

автор:Евгени Гаврилов

visibility 786

Човек трябва да е голям смелчага, за да се кандидатира за общински кмет в предстоящите избори. Това е все едно да скочиш в океана от проблеми на местната власт с дълг на шията, който веднага ще те завлече на дъното. Защото, се оказва, че всяка втора община у нас има огромни натрупани задължения. На София се падат 52% от общата задлъжнялост. "Ако общината беше търговско дружество, бих я обявил веднага в несъстоятелност." Думите са на кмет и описват тежкото финансово състояние на един от областните градове у нас, което той заварва с идването на поста през есента на 2015 г. 

Причина за тежкото състояние на градовете се знаят отдавна. Местните велможи харчат повече, отколкото могат да съберат. Освен недостатъчния размер на собствените приходи общините страдат от хроничен популизъм, особено преди избори. Често се правят необосновани разходи по европейските проекти. Разбира се, има откровени злоупотреби. Доказателство, че масово общините са управлявани лошо, са докладите на Сметната палата, обобщени в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Изводите в него са категорични - близо 70% от разходите на местната власт са необосновани и не изпълняват заложените цели. Това означава, че те се пропиляват, без да дадат положителен резултат. Една четвърт от всички проверки се пращат до прокуратурата заради съмнения за злоупотреби.

И тъй като в България общините не фалират, щом някоя от тях глътне вода, първата й работа е да почука на вратата на Министерството на финансите за спасителен безлихвен заем. То би трябвало да следи как кметовете управляват бюджетите си по показатели за финансова самостоятелност, устойчивост и инвестиционна активност. Те бяха въведени през 2016 г. със Закона за публичните финанси. От това явно обаче няма голям ефект, защото общинските дългове продължават да растат. А на кметовете не им остава нищо друго освен да чакат джипа Му, с бюджетния излишък в багажника, да мине и през тяхната община. 

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 201

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 97

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 148

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ