19 Май 2024неделя03:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С 45% е поскъпнало свинското за година

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 1335

С до 45% е поскъпнало свинското месо у нас. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове. Това прогнозираха пред БТВ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и Кирил Вътев, който е собственик на месопреработвателна фирма.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%. На годишна база цените на захарта и брашното също бележат значителен ръст - с 15 до 20%. Поскъпват и млечните продукти. При кашкавала и сиренето скокът е между 5%-6%, а при млеката - между 6%-8%.

Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти - захар, олио, брашно и яйца, показва, че през септември надценките на цените на дребно спрямо цените на едро в големите търговски вериги са в широкия диапазон от 2% при захарта и до 42% при яйцата. Надценката на брашното е 27%, а на олиото - 22%. В магазинната мрежа  най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.

От бранша успокоиха, че до края на годината няма да има резки движения при храните, такива, каквито са били при свинското. "Имаме едно шаване на цената на свинското. То е на рекордно ниво от гледна точка на последните 10 години - по-висока стойност не е имало. От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро", посочи Владимир Иванов.

"От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%. Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два", обясни Кирил Вътев.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ