С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.
Близо две трети от преработваните мръвки се внасят
/ брой: 238
В момента у нас се отглеждат около 3,4 милиона животни за добив на месо, докато в началото на демокрацията броят им е бил 14,5 милиона, или с 11 млн. повече. Това е съобщила пред agri.bg Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Липсата на суровина и работна ръка са основните проблеми и пред този селскостопански сектор у нас. Друг проблем са непродадените количества месо и месни продукти, които големите хранителни вериги връщат на производителите и преработвателите. "Магазините поръчват огромни количества, за да изглеждат добре заредени, но тези обеми не могат да бъдат изконсумирани. Залежалата стока се връща на производителите, които трябва да я унищожат за своя сметка, или се унищожава от самите магазини, отново за сметка на производителите. Държавата трябва да изисква от големите вериги да въведат системи за изчисление на нужните количества, които могат да бъдат продадени с минимално разхищение на продукция", смята експертът. Това ще спомогне и за намаляване на генерирания от индустрията хранителен отпадък, който е едно от сериозните екологични предизвикателства, които ЕС трябва да разреши.
По думите на Чамова около 16 300 души работят в месодобивния и месопреработвателен сектор в България. Произвеждат се около 80 000 т свинско месо, предимно за прясна консумация. Близо две трети от преработваното месо се внася - основно от Европейския съюз, защото извън него има мита и се вдига крайната цена. Свинското е второто най-предпочитано месо в страната. На първо място е пилешкото, като неговото производство успява да задоволи вътрешния пазар. "Агнешкото и телешкото не са особено популярни в България и затова добиваните количества тук са достатъчни, за да посрещнат търсенето. Агнешко се консумира основно около празници, като средно българинът потребява около 1,4 кг годишно", коментира д-р Чамова.
Най-големите месопреработватели са и сред най-големите производители на месо, но повечето компании са малки и средни. В момента в месопреработвателния сектор има около 450 предприятия, които отговарят на изискванията за работа. В началото на прехода те са едва 60-70, като през 90-те години на миналия век стигат до 1000-1100, повечето от които обаче не отговарят на стандартите и затова биват закрити впоследствие.
"Проблемът с АЧС няма да приключи лесно. Цяла Азия е пламнала, а Китай е основният консуматор на свинско месо. Те ще трябва да внасят около Нова година и не се интересуват от цената. Затова поскъпна и свинското в Европа", обясни Чамова. Тя каза, че не е сигурна, че има биопроизводство на месо в България. Защото и храната за животните трябва да е биосертифицирана. "Планинското отглеждане е по-реално, защото в планината е чисто, не са третирани пасищата, водата е чиста. Но там не можеш да имаш и голямо производство", каза експертът.