
Снимка Емилия Костадинова
Според проучване
С 10% поевтиняха белият хляб и "Добруджа"
Хлебарите очакват нулевия ДДС за насъщния да се запази
/ брой: 178
Цената на хляба намалява средно с между 1 и 11 процента в сравнение с края на юни. Това сочат резултатите от експресното проучване на КНСБ, направено в периода 29-31 август. Проучването е проведено в 22 областни града, за да се отчете ефектът от въвеждането на нулев ДДС за брашното и хляба с актуализацията на бюджета от 1 юли. Данните сочат, че по-силно изразено намаление има при масово потребяваните разновидности на хляб - тип "Бял" и "Добруджа" с между 10,6-10,9 процента. При останалите разновидности на хляба намалението все още е пренебрежително ниско.
Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по-силно намаление в цените на различните видове хляб. Отчетеното намаление в цената на брашното е между 8 и 11 на сто в сравнение с края на юни. Отчетените спадове са на половината от това, което се очакваше при условията на нулеви ставки на ДДС както на хляба, така и на брашното, е основният извод в синдикалния анализ.
Нулевият ДДС на хляба дава ефект - цената е по-ниска с 20% и тя ще остане такава до 31 юли 2023 г., когато изтича срокът на тази мярка, заяви пред БНТ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. "Не вярвам да има правителство, което да повиши цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, защото е изключително социална", каза тя.
Кукушева подчерта, че съпътстващите материали за хлебопроизводителите започнали плавно да растат и те се опитват да актуализират цените си. Минималната заплата на един специалист в бранша на хлебопроизводителите е 2000 лв. Всеки производител има собствена себестойност за това на каква цена взима суровината, с каква технологична база разполага той и колкото са по-енергоспестителни неговите машини, толкова е по-ниска стойността на произведените продукти, поясни още Кукушева. Себестойността на хляба е различна. Хлябът има различна цена при всеки производител, подчерта Кукушева. Тя смята, че субсидирането на бизнеса от страна на държавата заради високата цена на тока трябва да продължи.
Кукушева: С украинска пшеница хляб не се произвежда
С украинска пшеница хляб не се произвежда. Това обяви Мариана Кукушева. "Украинското зърно няма тези сертификати, които са ни необходими, за да влезе в мелниците ни. Ако то бъде допуснато без въпросния сертификат, то мелниците, които са го използвали, ще бъдат затворени. Украинското зърно не представлява продукт, с който да се поеме рискът да се транспортира от Украйна в България", каза Кукушева.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.