01 Октомври 2022събота23:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

На фокус

Русофобите изпаднаха в девета глуха

Допитване на "Галъп" у нас за случая "Скрипал" нанесе мощен шамар на стадния евроатлантизъм

/ брой: 68

автор:Юри Михалков

visibility 1779

На българската политическа борса случаят "Скрипал" срина котировките на Цветанов и клиничните русофоби у нас до призрачни стойности.
Не е нужно да си напъваш акъла, за да стигнеш до този извод след запознаване с проучването на "Галъп". 88% от допитаните одобряват позицията на правителството по случая "Скрипал". Тоест одобряват, че София не реагира на ниво стаден евроатлантически инстинкт и не изпъди руски дипломати. И не одобряват Цветанов, който с призива "да застанем солидарно зад евроатлантическата общност" се напъваше да ни вкара в измаменото стадо. 81% избират позицията на Борисов срещу 5% - тази на Цветанов. Цели 81% не виждат реални доказателства за руска вина в ситуацията със Скрипал. И само за 6% от българите доказателствата са достатъчни - всъщност до такова призрачно представителство са изпаднали зомбираните ни евроатлантици и американофили.
Ако минем от Борсов на политически език,    

налагат се следните изводи

Най-напред положителното отношение към Русия остава трайна тенденция в българското обществено съзнание. Нещо повече: колкото повече Западът истерясва срещу Русия, толкова по-симпатична става тя. Това пролича още в началото на украинския конфликт, след това в руската намеса в Сирия, а последният път беше миналата година, когато допитване показа, че 86% от българите не възприемат Русия като заплаха, въпреки че ГЕРБ я посочи точно като такава в последната концепция за национална сигурност.
Второ, сегашното допитване показва, че българската общественост гласува вот на недоверие на Цветанов и русофобите колкото по случая "Скрипал", толкова и изобщо по отношението им към оста Запад-Русия.
Трето, допитването илюстрира нагледно, че Цветанов и съответните лица, партии, НПО-та и кръгове не просто са в убийствено малцинство, но и са в разрез с националните нагласи по същите теми. Цветанов и американофилите губят правото да представляват българското обществено мнение - и това е най-тежката политическа оценка за тях. Те губят представителност по въпроса, стават "нелегитимни" - нищо, че съществуват и действат по всички изисквания на демокрацията и правовата държава. Те направо се маргинализираха по въпроса. В този смисъл морално би било да се оттеглят от политическата сцена по споменатите теми, макар и не след изборно поражение.
Този извод обаче медиите трябва да си го закачат като обеца на ухото. Ако телевизии, радиа и прочее продължават да дават думата по темата само на тях или предимно на тях, значи не дават думата на националните нагласи и настроенията в обществото. С една дума, медиите няма нито да са национални, нито демократични.
Четвърто, в интерес на Цветанов, Паси и сие е да се извинят на българската общественост, че са сгрешили, задето са искали да я натикат в евроатлантическото стадо. Както гласи народната мъдрост, признат грях - половин грях. 
Има обаче и още няколко извода, които отиват отвъд допитването. Петият извод е, че с цялото си поведение Цветанов и сие се позиционираха за сетен път като

слуги на чужди интереси

и са готови да бъдат дърпани от кукловодите, без изобщо да се замислят. Явно Цветанов е готов на това не само на закуските във Вашингтон. И българската общественост безпогрешно ги разпозна чрез отговорите на допитването, макар в него да липсваше такъв въпрос.
Шесто, Цветанов и сие потъпкаха основополагаща ценност на демокрацията и Запада, както впрочем и техните кукловоди - принципите на невинност до доказването на противното. Не един и двама обективни анализатори на Запад критикуват британската премиерка Тереза Мей, външния й министър Борис Джонсън и другите западни държавници, че са нарушили този принцип, обвинявайки на юруш Русия и Путин. Не постъпваха ли така тоталитарните държави? И така Цветанов и сие не хвърлиха ли сянка върху предаността си към демокрацията? Заради слепия си и късоумен слугинаж не са ли готови да запратят в коша ценностите на един свят, в който иначе се кълнат под път и над път?
Има и още един извод, който всъщност е направо зловещ и затова си струва да му се отдели специално внимание. Българските русофоби са наблъскани с политическа дрога. Не един и двама анализатори и журналисти на Запад се усъмниха в обвинения срещу Русия, защото тя просто няма причина да премахне Скрипал. Усъмниха се с напълно логични доводи. Русия е могла да го умъртви, още докато е излежавал присъдата си - било със специални медикаменти, които да предизвикат инсулт или инфаркт, било като му спретнат конфликт с рецидивисти, които да му видят сметката.

Путин няма интерес

от ликвидирането на Скрипал и заради Световното първенство по футбол в страната му. Защо да дава повод на противниците си да оспорят, бойкотират и дори да отнемат руското домакинство на такъв високо имиджов форум, когато цял свят ще впери очи в страната му? При нищенето на случая бяха изтъквани и други разумни доводи, но тези са най-съществените.
Да, ама видяхме, че по темата "Скрипал" нормалната логика не работеше нито при Цветанов, нито при Паси, нито при когото и да е от тази редичка. Мозъкът им бе толкова дрогиран с нагло-саксонщина и американо-филия, че отказваше да приеме и най-безспорната логика. Просто изключваше за здравия разум. В този смисъл тяхното русофобство е клиничен случай. В този смисъл те не са и безопасни за страната. С такова дрогирано съзнание утре може да хвърлят държавата в беда, ако Вашингтон, Брюксел, Варшава или пък НАТО възложат поръчка за поредната малоумна комбинация.
И да не се изненадаме, ако утре Паси поиска от НАТО да задейства член 5 срещу българската общественост, задето се цепи от колектива и не е съгласна с пъденето на руски дипломати.   

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 227

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ