Руска кухня Млечна супа с фиде
/ брой: 289
Разбирам, че за българите „млечна супа” звучи непривично. Всъщност, даже и в Русия няма да я срещнете често, но повярвайте ми, за децата това е много вкусна и полезна храна, а е добра и за възрастни.
Само не мислете, че супата се състои само от мляко и фиде – тя се състои наполовина от вода. Млечната супа има достатъчно много разновидности. Тя може да се приготви с различни зеленчуци като картофи, моркови, ряпа и др., или с различни зърнени изделия – елда, ориз и т.н. Днес ще приготвим класическа млечна супа с фиде.
Ще са ни нужни:
Мляко – 1 литър,
вода – 1 литър,
захар – 3 с.л.,
фиде – 1 ч.ч.,
сол – ? ч.л., масло на вкус.
Начин на приготвяне:
Отначало наливаме в двулитрова тенджера водата, а след това и млякото.
Слагаме на котлона.
Добавяме веднага сол и захар. Когато млякото кипне, добавяме фидето, като непрекъснато бъркаме.
Варим 10 минути и изключваме.
Най-добрият вариант е супата да се остави да престои една нощ, а да се яде за закуска, тъй като през нощта фидето напълно ще набъбне и ще бъде много меко и вкусно.
Сервираме в чиниите и добавяме масло на вкус.
Приятен апетит.
(за да се избегне загаряне на млякото в тенджерата, супата трябва да се вари на слаб огън).
Готвач Юс