10 Декември 2023неделя12:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Русия не претендира за хегемония в света

Основни тезиси от речта на Владимир Путин пред Международния клуб "Валдай", подбрани от ТАСС

/ брой: 211

автор:Юри Михалков

visibility 165

За политиката на Запада

Западът предявява претенции към всички ресурси на човечеството и предложеният от него "ред, основан на правила", е предназначен да му позволи да живее без правила изобщо. Той не е в състояние еднолично да управлява човечеството, но отчаяно се опитва да го направи, с което "мнозинството от народите по света вече не искат... да се примиряват".

Западът постави на карта властта над света в своята игра, но "тази игра със сигурност е опасна, кървава и... мръсна": "Тя отрича суверенитета на страните и народите, тяхната идентичност и уникалност, изобщо не се съобразява с интересите на другите държави".

Западът трябва да помни - "който сее вятър,... ще пожъне буря". Той и новите центрове на многополюсния свят ще трябва да започнат равностоен разговор за общо бъдеще и "колкото по-скоро, толкова по-добре".

За кризата на либерализма

Съвременният либерализъм се е променил до неузнаваемост, до степен на абсурд, когато алтернативните гледни точки се обявяват за подривни, а всяка критика се възприема като "машинациите на Кремъл": "Някакви глупости, докъде само са стигнали".

Неолибералният модел на света "по американски" преживява "не системна, а дори доктринална криза": "Те просто няма какво да предложат на света, освен да запазят господството си".

Увереността на Запада в неговата непогрешимост е опасна, тъй като е на крачка от "желанието на най-непогрешимите просто да унищожат онези, които не им харесват, както самите те казват, "да ги отменят". Но историята ще постави всичко на мястото си и ще "отмени" онези, които кой знае защо са решили, че имат право да се разпореждат със световната култура по свое усмотрение.

Основата на световната цивилизация са традиционните общества с техните традиционни ценности, които за разлика от неолибералните са уникални във всяка страна. Западът има право на "десетки джендъри и гей паради", но не трябва да се опитва да ги насажда на другите.

 

За Русия и Запада

Русия не смята себе си за враг на Запада, по едно време предложи "да живеем в хармония", но получи в отговор "не". Американофобията, англофобията и франкофобията са същите прояви на расизъм като русофобията. Но има "поне два Запада" - традиционен, с най-богата култура, и агресивен и неоколониален, чийто диктат Москва никога няма да приеме.

Никога не е било възможно и няма да бъде да се "изчетка геополитическата карта", да се унищожи Русия, както и никой никога няма да може да й диктува какво общество и на какви принципи да гради.

"Русия не предизвиква елитите на Запада. Русия просто защитава правото си да съществува и да се развива свободно. В същото време ние самите няма да станем някакъв нов хегемон."

Москва също няма да налага своите ценности: "За разлика от Запада, ние не се месим в чуждия двор".

За значението на настоящия момент

Светът е в исторически повратен момент, на прага на "най-опасното и важно десетилетие след Втората световна война". Смисълът на сегашния момент е, че всички страни имат възможност да изберат своя собствен, оригинален път на развитие.

Новият ред трябва да се основава на закона и правото, да бъде свободен и справедлив. Световната търговия трябва да е от полза за мнозинството, а не за отделните корпорации, технологичното развитие трябва да намалява неравенството, а не да го увеличава.

Необходими са и нови, независими международни финансови платформи, които да заменят тези, които бяха дискредитирани от Запада, подобно на международните резерви: "Отначало той ги обезцени поради инфлацията в зоната на долара и еврото, а след това прибра и нашите златни и валутни резерви".

Многополярността е реален и всъщност единствен шанс "за същата Европа" да възстанови своята политическа и икономическа субектност, която днес е "много ограничена".

 

За ядрената заплаха

Докато съществуват ядрени оръжия, винаги има опасност от използването им. Ситуациите, в които Русия смята за възможно да ги използва, са разписани в нейната доктрина.

В Москва никога първи не са говорили за използването на ядреното оръжие, само "с намеци отговаряха" на заявленията на западните лидери. Русия смята, че Западът умишлено я шантажира - например, никой не реагира на изявленията на "едно момиче, малко не на себе си" Лиз Тръс, вече бивш британски премиер.

Няма никакъв военен или политически смисъл Русия да нанася ядрен удар по Украйна, а целта на "днешния шум около ядрените заплахи" е да се окаже натиск върху съюзниците на Москва, приятелски и неутрални страни.

Русия подкрепя плановете на МААЕ да изпрати мисия за проверка на съобщенията за "мръсна бомба" и "трябва да го направи възможно най-скоро и възможно най-широко", тъй като Киев прави всичко възможно да прикрие следите си.

 

За операцията в Украйна

Ако Москва не беше започнала специална военна операция, ситуацията щеше да се влоши за нея и бъдещите загуби щяха да бъдат по-големи. Не си струва да се говори за подценяване на противника в Украйна.

Основната задача на операцията остава да се помогне на Донбас. Русия не може просто да признае независимостта на републиките: "Сами те няма да оцелеят, това е очевиден факт".

Събитията в Украйна отчасти могат да се тълкуват като гражданска война, тъй като руснаците и украинците са един народ, части от който се озоваха в различни държави. "Единственият реален,... сериозен гарант на украинската държавност, суверенитет и териториална цялост може да бъде само Русия, която създаде днешна Украйна.

Москва все още е готова за преговори с Киев, той реши да не ги продължава. Вашингтон трябва да му даде сигнал за необходимостта от мирно решаване на проблемите.

 

За ситуацията в Русия

Събитията в Украйна показаха, че Русия е велика държава, която по време на санкции се оказа по-силна, отколкото всички си мислеха, включително и тя самата. Пикът на затрудненията, причинени от санкциите в икономиката, вече е зад гърба ни и никой от длъжностните лица през изминалата година не е разочарован от действията си.

Заради специалната военна операция Москва търпи загуби, преди всичко човешки, но има и "огромни печалби": "Това, което се случва, без съмнение, в крайна сметка е от полза за Русия и нейното бъдеще".

Отношенията с Индия и Китай

Русия се отнася към Китай като към близък приятел и същото приятелство се е развило между техните лидери. През февруари обаче Путин не предупреди китайския президент Си Дзинпин за предстоящата военна операция.

В отношенията с Индия Русия никога не е имала "трудни въпроси: "Ние винаги само сме се подкрепяли". Когато Ню Делхи поиска увеличение на доставките на торове, те се увеличиха над седем пъти.

Към обикновения европеец

"Борете се за по-високи заплати... Не вярвайте, че Русия е ваш враг или дори противник. Русия е ваш приятел."


Внимателно изучават речта на руския лидер

Речта на руския президент Владимир Путин на срещата на Международния дискусионен клуб "Валдай" ще бъде внимателно изучавана от обществеността в САЩ и Европа. Това мнение изрази в интервю за ТАСС представителят на института Шилер към ООН в Ню Йорк Ричард Блек, който е полковник в оставка.

Според експерта акцентът на руския президент за нарастващата заплаха от ядрена война е "изключително важен". "Той осъди ясните и разпространявани заплахи от политическото и военното ръководство на Запада, че ядрената война, според тях, е осъществима и можело да бъде спечелена... Путин ясно посочи, че Русия има превъзходни оръжейни системи в сравнение с тези на Запад. И той каза, че Русия иска да седне на масата за преговори и да обсъди всичко това." Блек нарече продължаващата заплаха от ядрен обмен най-важната тема, особено за Съвета за сигурност на ООН.


"Руският президент Владимир Путин беше прав в предупреждението си, че светът ще се изправи пред най-опасното десетилетие след Втората световна война", казва бригаден генерал от военновъздушните сили в оставка Блейн Холт пред Newsmax. Според него "слабостта на САЩ и лидерският вакуум наистина създават опасност в глобален мащаб". Генералът отбелязва и изявлението на Путин, че Русия е отворена за дипломация по украинския въпрос. Холт изрази мнение, че САЩ трябва да се съгласят на преговори за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликта. "Не е нужно да се съгласяваме с техните условия, можем да говорим твърдо. Но за нас е по-добре да седнем на масата за преговори", подчертава генералът.

Страницата подготви Юри МИХАЛКОВ

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 833

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 816

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 783

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ