05 Декември 2022понеделник19:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Русия избира президента

Безпрецедентно пряко предаване в интернет на целия процес на вота за държавен глава във федерацията

/ брой: 54

автор:Петър Бочуков

visibility 1563

В неделя гражданите на Русия участваха в исторически избори, които са своеобразен референдум за доверието към Владимир Путин и легитимността на неговата власт. Вотът бе предшестван от широка вълна от протести, непосредствено след парламентарните избори на 4 декември, организирани от разноликата опозиция - от комунисти до либерали и подкрепяни отвън разнородни парламентарни и извънпарламентарни партии, неформални сдружения, фондации и групи, създадени на основата на движението "Анти Путин". Да припомним също, че Хилари Клинтън - държавен секретар на САЩ, непосредствено след изборите в явно провокативен стил заяви, че те са били "несвободни и несправедливи". В същото време, опровергавайки я, израелският министър на външните работи Авигдор Либерман каза, че "изборите в Русия са преминали на най-високо ниво и нашите наблюдатели не са отбелязали никакви нарушения".
Обяснение за това очевидно противоречие в оценките ни дава Антъни Салвия - бивш съветник в администрацията на Роналд Рейгън, който писа в "Джерузалем пост: "Вашингтон би предпочел на президентските избори в Русия да победи който и да е от кандидатите, само не и Путин. Дори ако това би означавало реставрацията на комунистическия режим при Зюганов. САЩ ще представят неговата победа като възраждане на червената опасност и ще ускорят постигането на целта си - приемането на Украйна и Грузия в НАТО и разполагането на ракети близо до Русия".

Кандидатът за президент на Русия Владимир Путин гласува заедно със съпругата си Людмила около обяд в избирателната секция в сградата на Академията на науките в Москва. По пътя към кабинката за гласуване Путин изпуснал бюлетината си от вълнение, съобщи сайтът Нюзру


Повече цитати едва ли са нужни, за да се обясни една от главните причини за онова, което променя Русия в тези дни. Провокирането и поддържането на протестните акции, продължили цели два месеца, не само отне много енергия и раздели руското общество, но и не предвещава успокояване на политическата обстановка след изборния ден. Защото социологическите проучвания без изключение прогнозират изборът на Путин да бъде убедителен и да стане още на първия тур - нито една социологическа агенция не предвижда за него по-малко от 60 процента от гласовете на избирателите - резултат, който няма да оталожи страстите. За лидера на комунистите - Генадий Зюганов, са очаква да гласуват около 15 процента, за председателя на либералдемократическата партия - Владимир Жириновски - 7 процента, за олигарха Михаил Прохоров - 6 процента и за лидера на "Справедлива Русия" - Сергей Миронов - 5 процента. Интерес представляват обявените вчера резултати от социологическо проучване на Левада-център, според което 46 процента от интервюираните смятат, че Русия се движи в правилна посока. През август такова мнение са имали 36 процента от участниците в анкетата. На противно мнение са само 35 процента от запитаните - най-ниският показател за последните 13 месеца.

Председателят на руската Централна избирателна комисия Владимир Чуров демонстрира камерите, които следяха зорко как протича избирателният процес. Вотът можеше да се наблюдава на сайта webvybory2012.ru с отлично качество на изображението и на звука


Очакват се улични сблъсъци


Министерството на вътрешните работи още в петък обяви, че участници в досегашните протестни акции планират провокации след изборите, в това число и силови стълкновения със сътрудници на правоохранителните органи и с присъстващите на митингите в подкрепа на Путин. Федералната служба за охрана предупреди също, че няма да допусне неразрешени акции на Червения площад и на територията на Кремъл. За днес и утре са планирани десетки акции както на прокремълски младежки движения, така и на движения "Анти Путин". В интернет се появиха съобщения за подготовката на несанкционирана масова проява на територията, която е не само официална резиденция на президента на Русия, но и уникален исторически паметник, включен в списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Новата опозицонна група "Пробив" призовава на 5 март - деня след изборите, след митинга на Лубянския площад нейните членове и симпатизанти да обкръжат Кремъл с "бели ленти за честни избори". "Ще се хванем за ръце и няма да си тръгнем, докато не бъдат насрочени нови президентски избори. Ние сме длъжни да уволним Путин", заявява един от участниците. За готвени провокации говорят и сниманите и пуснати вече в YouTube "постановъчни безредици" - своеобразни репeтиции за желаните от авторите им основания да се създаде хаос и това да доведе до стълкновения. Режисурата и драматургията на събитията са убедителни като истински.
В петък Путин, разполагайки с достатъчно богата информация за готвените провокации, призова за консолидация на всички обществени сили и за "съзидателна работа без сътресения и революции". Той се обърна към избиратели с призива да гласуват. "По този начин именно народът ще определи и по-нататъшната съдба на Русия. Широката подкрепа на голямото мнозинство граждани в най-трудното време помогна за борбата срещу тероризма, за възстановяване териториалната цялост на страната, на икономиката  и социалната сфера, за преодоляване последствията на глобалната икономическа криза", припомнии той, добавяйки: "всичко, което направихме, направихме заедно."
Времето от полунощ на 2 март до 21 часа на 4 март, когато ще бъдат затворени изборните бюра, се определя като "ден на тишината". Това е най-спокойното време от два месеца насам. Почти две денонощия продължава необичайното политическо затишие. Забранена е агитацията и информационната дейност на избирателните комисии. Те имат право само да обясняват какви са правилата на гласуването. На тези избори тяхно задължение е да разясняват и някои особености, свързани с поставянето в избирателните бюра на уеб камери. Безпрецедентният проект по разполагането на такава апаратура е осъществен за рекордни срокове и няма аналог в света. Първите предварителни резултати ще бъдат огласени сутринта на 5 март, а официалните -  в рамките на 10 дни,съгласно закона. Прякото предаване на целия процес на гласуване в интернет може да бъде достъпно за всеки, който се регистрира на www.webvybory.ru. Проектът на стойност от 447 милиона долара е реализиран по инициатива на Путин и е в отговор на уличните демонстрации, мотивирани с искане за честни избори. Благодарение на този проект и най-малките селца, които отстоят на хиляди километри от Москва, вече имат интернет.

Стъпки към стопанска стабилност

 
След глобалната финансова криза през 2008-2009 г. Русия вече стъпва на крака, твърдят експерти тук. Брутният вътрешен продукт през 2011 г. е нараснал с 4.3 на сто, а през тази година очакванията са за растеж от 3.5-4 процента. Инфлацията е намалена и сега е около 7 процента, а бюджетният дефицит клони към нулата. Държавният външен дълг на страната на 1 януари т. г. е с 10.4 процента по-малко, отколкото в началото на миналата година, и сега е 27 милиарда евро. Валутните резерви на страната надхвърлят 500 милиарда долара. Но тези добри показатели са осигурени в значителна степен за сметка на суровините, чийто дял в износа на страната съставлява 80 процента. Половината от тях се падат на петрола и газта.  В същото време чуждестранните инвестиции са намалели. Освен това изтичането на капитали от Русия през 2011 г. е превишило два пъти прогнозите и е близо 70 милиарда долара, вместо очакваните 35 милиарда. При това голяма част от тези пари са прехвърлени в Европейския съюз. Кремъл няма намерения да чака чуждестранният капитал отново да се заинтересува от инвестиции в Русия. Но Сколково например - руският аналог на Силициевата долина в Калифорния, сигурно ще получи допълнително финансиране от правителството и ще привлече технологиите на редица западни фирми като Сименс, Нокия, Aй Би Ем и др. Освен това руското ръководство държи в запас, в случай че настъпят черни дни, над 600 милиарда долара. В тези условия Путин пледира за либерализация на икономиката, развитието на новите технологии и безкомпромисна борба с корупцията. Срещу това опонентите му не предлагат нито ясна, нито конкретна, нито убедителна платформа.

Защо провинцията държи на Путин


Опит да се обясни защо настроенията срещу Путин, преекспонирани в западните медии, не са цялостната, нито вярната картина на предизборна Русия прави в свой репортаж от промишления град Ярославъл "Los Angeles Times". Вестникът разкрива някои същностни черти на днешната руска действителност, за които в приключилата предизборна кампания почти не стана дума. Главен герой на репортажа е обикновен руски работник, чийто външен вид напомня на "съветска пощенска картичка". 45-годишният Андрей Смирнов започва работа в Ярославския моторен завод още като юноша. Там са работили и родителите му. Семейната традиция продължава и сестра му. В един период от време и четиримата са били в завода.
Смирнов с болка си спомня трудните и изпълени с лишения постсъветски години. Днес той живее сравнително добре. Много хора като него от руската провинция държат за Путин като за човека, който им е осигурил стабилност. "И това е добра новина за бившия, и бъдещия президент на страната" - коментира авторът. "Даваме си сметка, че Путин не е светец и че корупцията в страната е ужасна, но ние не искаме революции, а сигурност - което Путин ни гарантира", казва съпругата на Смирнов - Елена. Семейството е сменило две коли и сега има трета - "Тойота". Смирнови три пъти са ходили на почивка в Турция и в Египет - нещо, за което преди не са могли и да мечтаят. Те говорят с възторг за сегашния премиер, твърдейки, че той лично е спасил Ярославския моторен завод по време на кризата през 2008 г. По негово нареждане голяма държавна банка открива програма за кредитиране на завода със 190 милиона долара. Изгражда се нова модерна линия за производство на двигатели за автомобили и трактори. Катастрофалният спад на производството е преустановен. Спряно е и съкращаването на хиляди работници. Голямото мнозинство от тях ще гласува за Путин, защото "той изправи страната на крака и  натири терористите в миша дупка, както беше обещал, той накара Запада отново да уважава Русия като силна държава" - заключава Андрей.Президентският пост в Русия бе учреден на 17 март 1991 г. - десет седмици след разпадането на Съветския съюз. От юни същата година първи президент на страната е Борис Елцин, който остана на поста си до края на 1999 г., когато посочи за свой наследник Владимир Путин. На 26 март 2000 г. Путин спечели изборите с 53 процента от гласовете на избирателите. Четири години по-късно, на 14 март той бе преизбран с впечатляващо мнозинство от 71 процента. Подобен резултат постигна и неговият приемник Дмитрий Медведев през март 2008 г. След промяна в конституцията мандатът на руския президент бе удължен от 4 на 6 години и през ноември м. г. партията "Единна Русия" отново издигна кандидатурата на Путин за най-високия държавен пост.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 334

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 153

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 226

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 231

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 205

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ