27 Февруари 2021събота21:40 ч.

Иля Репин, "Рождество Христово" (1890 г.)

Панорама

Белетристика

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

/ брой: 248

автор:Иван Беловски

visibility 2297

Пътят към Витлеем бе стръмен и каменист. По безкрайните му извивки и завои се нижеха върволици от хора - млади и стари, жени и деца. Върху лицата на всички тегнеше умората. По-заможните бяха яхнали осли и камили, а останалите мълчаливо понасяйки несгодите, вървяха пеша. По това време Юдея се намираше под владичеството на могъщия Рим Император Август бе издал заповед за преброяване и записване на цялото население на огромната империя.

Далеч бе Витлеем, Давидовия град, и затова пътниците се спираха за кратък отдих и раздумка. Сред тълпата се открояваха фигурите на висок, побелял старец с открит благ поглед и придружаващата го млада жена, загърната в дълга наметка.Побелелият старец бе дърводелецът Йосиф, а спътницата му - Мария, далечна негова сродница. И двамата произхождаха от Давидовия царски род, но бяха сиромаси, както всички останали обеднели родственици.

На тригодишна възраст малката Мария бе дадена от родителите си в храма на Ерусалим, където я възпитаваха заедно с други момичета. Когато порасна и поискаха да я задомят, тя отказа, защото бе решила да посвети целия си живот на Господа. Тогава старейшините й отредиха за настойник далечен неин роднина на име Йосиф, който бе вдовец. Мария се подчини на волята на старейшините и отиде с Йосиф в градчето Назарет.

А тъй като люлката на Давидовия род бе в град Витлеем, сега Мария и Йосиф отиваха да се запишат в тамошните списъци. След изнурителното пътуване привечер на петия ден те успяха да прехвърлят стръмните склонове на Давидовия кладенец и да влязат във Витлеем.

В града ги очакваха нови неволи и изпитания. Витлеем бе препълнен с пришълци, надошли от близо и далеч. В нито един хан или страноприемница не можеше да се намери подслон за клетите пътници. Затова Йосиф и Мария се подслониха в една пещера, намираща се в околностите на града, където в лошо време се криеха местните овчари заедно със стадата си.

Мария и Йосиф седнаха върху сламата, разпръсната за животните, и благодариха на Бога за покрива над главите си. Двамината пътници изрекоха вечерната молитва, положиха глави върху сеното и кротко заспаха. А навън непрогледна тъмнина покри всичко в очакване на великото чудо. По това време в полята на Витлеем имаше пастири, които пазеха градските стада. Всички бяха насядали около пламтящ огън и с интерес слушаха разказа на най-възрастния пастир за участта и борбата на юдейския народ. Когато той завърши словата си, ослепителна светлина неочаквано блесна от небето и през нея се появи ангел със сияйни бели дрехи. Изплашени от неочакваното видение, пастирите изпопадаха вкупом на земята.

- Не бойте се, бедни люде - рече ангелът. - Известявам ви една голяма радост за всички. Тази нощ в Давидовия град Витлеем се роди спасителят на човечеството Иисус Христос. Идете в пещерата накрай града и там в яслите ще видите Младенеца, повит в пелени.

Докато слушаха словата на ангела, пастирите усетиха, че сияйната светлина около него става все по-ярка и по-силна и се издига като оголен стълб нагоре, а от небето се носеха огнени звуци. Появиха се войнство ангели, които огласиха с песни заспалия притихнал Витлеем и възхваляваха Бога с думите: "Слава на Бога във висините, мир на земята, сговор между всички человеци."

След ангелското песнопение овчарите тръгнаха към пещерата накрай града, на входа на която се люлееше запален фенер. Вътре в пещерата Мария и Йосиф гледаха с неописуема радост и обич Младенеца. Пастирите се поклониха на новородения Бог и всички бяха изключително щастливи, че първи го видяха. След това разказаха на Йосиф и Мария случилото им се през тази велика и славна нощ. На това място, където се е родил Спасителят на човечеството, под сенките на маслинените дървета се намира скромна църква, посветена на ангела и на радостната вест. Пъстротата и скромността на църквицата имат своя дълбок смисъл. Те напомнят, че Иисус Христос се е появил на света не в палат, а в пещера, като сетен сиромах, напомнят за скромността и бедността на обикновените люде - пастирите, удостоени с великата чест именно те първи да видят и се поклонят на новородения Бог.

Пристигат още 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

автор:Дума

visibility 9

Кристиан Вигенин: БСП върви към изборна победа

автор:Дума

visibility 97

Добрич вече е в червената Covid зона

автор:Дума

visibility 110

Мощни магнитни бури удрят България през март

автор:Дума

visibility 157

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 294

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 85

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 139

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 149

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 416

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 365

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 517

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 405

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ