05 Юни 2020петък23:07 ч.

Родният експорт отчита прираст от 36,7%

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 1441

Последните данни за платежния баланс, които БНБ публикува преди дни, отбелязват впечатляващ ръст на износа през април - плюс 36,7% спрямо същия месец на 2009 г. Това означава, че експортът ни бележи положителен ръст за 6-и пореден месец, което е индикатор за трайна тенденция на възстановяващо се външно търсене.
По данни на НСИ за периода януари-април спрямо същия период на 2009 г. е видно, че ръстът на износа през първите 4 месеца е основно от "необработени сурови материали", "минерални горива, масла и подобни продукти", "химични вещества и продукти" и др. Публикуваната от НСИ информация показва, че локомотив на възстановяването на износа са традиционните експортни отрасли на България - метали, горива, торове и т.н. Това потвърждават и данните на БНБ.
Но всички показатели за износа, поднесени независимо дали от НСИ или БНБ, са във валута, а не в количества. Което означава, че ръстът на някои от продуктите би могъл да се дължи само на ценови ефекти, а не на ръст в обема на износа. По-подробният анализ на данните за експорта в лева и в количества за първото тримесечие показва, че напр. увеличеният износ на цветни метали се дължи изцяло на по-високите им цени на световните пазари. А в количествено изражение износът на цветни метали от България за първото тримесечие дори се е свил. Това важи и за петролните продукти. В същото време обаче при инвестиционните стоки, дървото и изделия от него, както и химическите продукти, има ръст и в изнесените количествата.
Във връзка с това г-жа Десислава Николова от Института за пазарна икономика обобщава в свое изследване, че в количествен аспект за януари-март ръстът на износа е значително по-малък от неговия прираст във валутно изражение - а именно 2,1% към 13,5%.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ