05 Март 2024вторник13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Резбарството - вълнуващо чародейно изкуство

Обща изложба на секция "Резба" към СБХ е подредена в галерията на "Шипка" 6

/ брой: 170

автор:Йонко Бонов

visibility 1809

Наричат дърворезбата чародейно изкуство. Разбира се, всички изкуства са призвани за чародейство, но характерното чародейство на резбата е както в нейната самобитност, чиито корени се откриват дълбоко в културната древност по нашите земи, така и за присъщия й хармоничен синтез с архитектурното творчество още от Възраждането ни, та до ден днешен. "С пластичния си език резбата не само допълва архитектурата, но е и неразделна част от нея - пише един от най-големите майстори в областта на дърворезбеното изкуство, ръководител на катедра "Приложни изкуства към Националната художествена академия, починал наскоро, проф. Кънчо Цанев. - Да се свържат тези две изкуства, означава да се установи връзка между тяхното съдържание и тяхната форма. Ако те не са изградени на една обща идейна основа, липсва и синтезът. Тук не става въпрос за механична връзка, а за създаване на органично единство. Възрожденският майстор с еднаква отговорност решава и архитектурата, и интериора като цялостен художествен резбарски момент."

Станислав Недев, "Структури"

Съвременният развой на архитектурното формообразуване, използването на нови технологии в строителството е предпоставка за търсене на нови възможности за синтез между архитектурата и резбата.
Какви са тенденциите и проблемите, на които са посветили изкуството си нашите художници резбари сега? Какви са композиционно-пластичните им търсения и каква е реалната взаимност между резбата с архитектурата? Отговора на тези въпроси потърсихме на втория етаж на Националния изложбен център за съвременно изкуство на ул. "Шипка" 6 в столицата, където е подредена изложбата на секция "Резба" към СБХ, преминала под мотото "110 години специалност "Резба". Насоките на работа и творческите интереси на авторите са както към традиционни мотиви, така и към съвременни визуално-пластични решения. Използвани са пълноценно възможностите на материала за многопластово проникване в структурата му. Формите са изчистени и овладени, с балансирано изграждане на композиционната рамка.

Иван Зографов, "Ограничено пространство"

Пластиката на проф. Кънчо Цанев, наречена "Възкресение", прави символична връзка в експозицията между възрожденска традиция и съвременен развой. С подчертано естетическо въздействие в представителна интериорна среда би изглеждало абстрактното декоративно пано на Станислав Недев "Структури", триптихът "Контакт" на Димитър Митов, както и драматичният синтез между различни по структура и колорит материали, постигнат в паната на Роман Синапов.
Роберт Цанев пък пресъздава различни състояния на природата, използвайки обобщени форми - "Изгрев", "Залез". Чисто скулптурна изразителност и добра пластическа култура демонстрират Иван Зографов в "Ограничено пространство", Деян Христов в "Пластика", Валентин Митев в "Ново начало", Васил Попов в "Динамика" и др. Сред декоративните пластики с иносказателна изразителност се открояват творбите на Митьо Митев - "Приказна градина", и на Георги Митев - "Архангел Михаил - интерпретация".

Камен Симов, "Целувката"
Снимки Авторът

От произведенията с приложен характер е редно да се отличат "Болярски съд" на Иван Бубев, декоративните съдове на Илия Кралев и др.
Специалността "Резба" се въвежда за първи път у нас през 1908 г. в Художественото индустриално училище. Значителна заслуга за утвърждаването на дисциплината има народният художник проф. Асен Василев. Под ръководството на този голям творец и педагог се утвърдиха плеяда творци, които превърнаха резбарството във вълнуващо приложно и уникално изкуство. 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ