05 Юни 2025четвъртък11:55 ч.

В последните години стана популярно използването на бира като подмладяваща маска за коса, но в Полша са решили да отидат крачка напред. През юли бившият президент Лех Валенса се похвали със снимки от лятната си ваканция - релаксираща вана от пенливата теч

Рецепта за домашно пиво

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 2025

Необходими продукти:

Ечемичен малц - 500 г светъл

Хмел - 1-2 г ароматичен на гранули

Хмел - 1-2 г ароматичен на гранули

Вода - 2 л. за озахаряване

Вода за промиване - 1.5 л.

Бирени дрожди - 1-2 г. Нотингам

Захар - 50 г за естествена газировка в бутилките

Начин на приготвяне

В голяма тенджера (5л. и нагоре) се затопля водата за озахаряване до 60 градуса (мери се с термометър). Размесва се смляният не много на дребно малц с водата в тенджерата и се поддържа температура от 50-55 градуса за 15 мин. След това се подгрява до 62 градуса на котлона и се задържа така за още 15 мин.

Следва ново загряване с бъркане до 72 градуса и задържане там до пълно озахаряване (30-45 минути). През това време се затопля водата за промиване до 78 градуса (но не повече!) в друг съд.

Пълното озахаряване се определя чрез т.н. йодна проба - взема се една лъжица течност от тенджерата и в нея се капва една две капки йодна тинктура - ако не се промени цвета на йода в синьо-лилаво или черно, а остане жълто-кафяв, значи няма нишесте, а всичко е озахарено.

Подгрява се материала до 76-78 градуса, но не повече и след 5-10 мин. започва прецеждане в голям гевгир, тензух или каквото има.

Полива се отгоре с водата за прецеждане и се изчаква да изтече всичко отдолу. За да се пести време, може да се започне подгряване на основното количество преди пълното прецеждане.

Завира се всичко прецедено до кипване, а триците се изхвърлят.

Горчивият хмел се влага 10 мин. след завирането, а ароматичният - 10 мин. преди края на процеса.

Вренето продължава час - час и половина, следва бързо охлаждане във вана или леген с вода. Щом температурата падне под 30 градуса, започва прехвърляне в съд за ферментация - 5-литрова бутилка от минерална вода (примерно), добавят се сухите дрожди и бутилката отива на хладно и тъмно място за ферментация, не се затваря плътно!

След 3-4 дни бурната ферментация е преминала, следва прехвърляне без утайката в подобен съд за тиха ферментация, след още една седмица - бутилиране с добавяне на захарта за газировка. Бутилките се затварят плътно с нови капачки по възможност. След минимум още една седмица може да се опита, а най-добре да отлежи още колкото може седмици на студено или в хладилник (една седмица на стайна темп. за газировка + две седмици в хладилник).

България е готова да приеме еврото от 1 януари 2026 г.

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 100

Иван Иванов оглави Държавната агенция за бежанците

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 100

Борбата с насилието е водещ приоритет за кабинета

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 100

Назначават още 220 чиновници в агроминистерството и ДФЗ

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 100

Нови изисквания за телефоните в ЕС в сила от 20 юни

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 100

България защити странджанския билков чай за пазара на ЕС

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 100

Пчелари настояват да се намали интервалът за пръскания

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 100

ЕС отлага мерки срещу Букурещ заради дефицита

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 100

НАТО планира засилване на военната си мощ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 100

Мелони и Макрон преодоляха различията

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 100

Накратко

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 100

Непростимо

автор:Александър Симов

visibility 66

/ брой: 100

Нелеп пиар

visibility 81

/ брой: 100

Рестарт - тук и сега

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 100

"Локалите" - насилници без кауза

автор:Юлия Кулинска

visibility 84

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ