Ресторантьорите са против новите правила за работа
/ брой: 84
Облекченията на мерките всъщност са утежнения за нашия бизнес. Такова мнение изрази председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. Той коментира последната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, според която се разрешава да работят терасите и градините на заведенията, но при големи ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и агенцията по храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. Основните изисквания са, че масите трябва да са на разстояние минимум 2,5 м една от друга, а на тях могат да сядат само до 4 човека или семейство. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето. Освен това масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки посетител.
"Облекченията на мерките всъщност са утежнения. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тези изисквания, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса", каза пред Нова телевизия Алибегов. Браншът настоява разстоянието между отделните маси да е не 2,5, а един метър или да се даде възможност да се отвори и вътрешната част на заведенията.
Същевременно според анкета, проведена от организацията, 70,55% от собствениците на заведения са готови и да не отворят в знак на протест. Това може да стане, ако не бъдат изпълнени две техни искания - да се намали ДДС ставката на 5% до края на 2021 г. и да се отложи влизането в сила на Наредба 18.