Ресторантьори плашат с протестно отваряне
Здравният министър охлади надеждите им за по-ранно отпадане на ограниченията
/ брой: 12
Представители на ресторантьорския бизнес предупредиха властите, че е възможно да се стигне до масово протестно отваряне на заведенията по примера на Италия, защото търпението им се е изчерпало. Това стана ясно от думите на председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов пред БНТ. Напрежението между бранша и властта се повиши този уикенд, когато бяха глобени стотици празнуващи и персонал в заведения в Пловдив и София, където бяха организирали частни партита въпреки заповедта на министъра на здравеопазването. Междувременно се появиха и кадри в социалните мрежи от масово отваряне на заведения в Италия в знак на протест и въпреки продължаващата забрана.
"Ние станахме изкупителна жертва на пандемията. Всички сектори работят с изключение на моловете, ресторантите, фитнесите и нощните заведения", изтъкна Коларов. Той обвини властта, че до тях не е достигнала обещаната им помощ. "Бяха обещани помощи. Търпението на някои колеги се изчерпа. За съжаление, вече 3 месеца от второто затваряне на нощните заведения и 2 месеца от затварянето на дневните заведения нямаме абсолютно нищо", коментира Коларов. Той уточни, че персоналът на заведенията миналата седмица е получил по 24 лв. за ноември, а декемврийските пари все още не са стигнали. Няма никакво развитие по обещаните компенсации за процент оборот, за фирмите.
Държавата ясно да каже кога и при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От организацията за пореден път призовават за конкретен план, който липсва. Властта върши нещата на парче, често без всякаква логика, подчертаха от организацията.
В отговор здравният министър Костадин Ангелов обяви вчера, че натискът на хотелиерите и ресторантьорите няма да го накара да смекчи ограниченията, и даде да се разбере, че до края на януари ще се обсъждат следващите стъпки, след което ще се вземе решение. По-рано социалният министър Деница Сачева заяви пред Нова телевизия, че се обмисля заведенията да останат затворени до средата на февруари. Тя и министърът на туризма Марияна Николова обявиха, че е възможно постепенно отваряне. Сред условията, при които това може да се случи, е ресторантите да работят на 50% от капацитета си и да се спазва дистанция от 1,5 метра. Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция. Това обаче може да стане, само ако ситуацията с коронавируса го позволява. Според Сачева преразглеждането на мерките може да става на всеки две седмици.