11 Юли 2020събота20:04 ч.

Д-р Радка Масларска:

Решаваща е първата минута в живота

Мит е, че недоносените бебета са по-слаборазвити, казва специалистката

/ брой: 119

автор:Аида Паникян

visibility 2913

Моцарт и Наполеон са били недоносени бебета.
Всяко 10-о българско бебче започва живота си в... специалната зона. Там то получава специални грижи. И много труд, и всеотдайност на медицинския екип - денонощия наред апаратура, лекари, сестри постоянно следят за жизнените му показатели. Ако следваме правилото на средноаритметичното число, може да кажем, че поне 60-70 от мъничетата всяка година се радват на специалното внимание на д-р Радка Масларска, началник на неонатологичното отделение на болница "Токуда". За 24-те години стаж в ръцете й са проплакали поне 25 хил. бебета. Много от "бившите" мъничета сега са големи мъже и жени и посещават своята лекарка. Д-р Масларска и екипът на отделението в японската болница знаят как от 700 г жива кукла става човек. Нейната философия е, че неонатологът няма право на фатален изход.- Д-р Масларска, за кое бебе се казва, че е недоносено?
- От м.г. новият стандарт по АГ регламентира, че за жизненост се смятат всички деца, които се раждат след 24-ата гестационна седмица (по стария стандарт беше 28 г.с.) и с тегло над 600 г (преди - над 1000 г). Ако детето се роди преди 24-ата седмица и е с тегло под 600 г, длъжни сме да го реанимираме, но ако не се адаптира, не се записва като живородено. Няма дете, родено след 22-ата седмица с признаци на жизненост, което да не бъде реанимирано - да се стабилизира сърдечната дейност, дихателната и циркулаторната функция на сърцето и бъбреците, наличието на рефлексна дейност, реагирането с потръпване на ръчички и крачета, цветът на кожата да бъде по-розов. Тази реанимация изисква специален професионалист. В по-малки болници, където невинаги има неонатолог 24 часа, се прави от педиатър до идването на неонатологичен екип.
- Кои органи на такова човече са развити?- При 22-24-ата седмица не са развити всички органи и затова се дава възможност те да се развиват в изкуствена среда, наподобяваща майчината утроба. Всички органи и системи на практика са недоразвити - те се развиват до 1 г. Белият дроб е най-малко развитият орган при преждевременно родено дете. Централната нервна система е със завършено развитие при нормално родено дете. Всяка загинала клетка на ЦНС на едно дете може да е фатална и затова буквално в първата минута от раждането трябва да се осигури адекватно дишане и сърдечна дейност на детето, за да не страда мозъкът. Ако първата минута се изпусне, има риск от развиване на церебрална парализа и др. сериозни неврологични усложнения. При тези деца се прави късно проследяване. Когато излязат от интензивното неонатологичено отделение, екипът, който се е грижил за тях (неонатолог, невролог, рехабилитатор), поема ангажименти до първата, а понякога и до втората и третата година да проследи развитието им. В "Токуда" има специално отделение по двигателна гимнастика и рехабилитация за бебета. 
- Колко струва едно такова бебе на обществото, на държавата?
- Интензивната терапия в неонатологията е изключително скъпа и, разбира се, тези пари са оправдани. В България все още няма регламентирана сума калко струва едно дете в интензивно неонотологично отделение. Но например в САЩ и Западна Eвропа струва 1000 евро на ден. У нас клиничната пътека е 2500-4400 лв. Независимо от стандарта на живот у нас и независимо от стойността, заплащана от касата, новородените нямат право да получат по-ниско от европейското качество на лечение. За едно такова дете в рамките на 24 ч. се грижат 2 сестри и 2-ма лекари. Освен апартурата за наблюдение на такова дете най-важният монитор е сестрата и лекарят.
- Увеличава ли се броят на недоносените бебета?
- У нас те са 9 до 12% от новородените, което е нормално спрямо стандартите на Западна Европа и САЩ. Действително през последните години се увеличава броят им заради честотата на деца, заченати с асистирана репродукция... Но при нас процентът на смъртност на тези деца е много по-висок.
- Защо?
- Една от причините е недостатъчното оборудване и невъзможността високите технологии в неонатологията да са достъпни във всички градове. Друг сериозен проблем е недобрият и некачествен транспорт на тези деца - липсата на съвременни и качествени инкубатори, които да спестят страданието им по време на транспортирането им при нужда в болница с неонатологично отделение. Освен това в болниците в по-ниско ниво на компетентност няма възможност за прилагане на редица медикаменти, сред които е и сърфактант. Той е добре да бъде приложен в първите 15 до 30 минути от раждането на недоносените деца.
- Кои са най-големите предизвикателства пред българската неонатология?
- Най-голямото предизвикателство е не само да се спасява животът на рисковите новородени деца, но и да им се осигури качествен живот и да не се превърнат в социален проблем. Неонатологът просто няма право на фатален изход.
Неонатологията е специалност, тясно свързана не само с акушерството, гинекологията и педиатрията, но и с анестезиология, неврология, неврохирургия, нефрология, неврология. Раждането на дете с ниско и екстремно ниско тегло изисква изключителна специализация и квалификация на персонала, за да се направи максималното за адаптацията на бебето, да се избегнат рисковете от късни усложнения. Затова много важна е екипната работа. От друга страна, неонатологията е високотехнологична специалност. От изключително значение е апаратурата - наличието на апарати за дишане, когато детето е родено с много ниско тегло и не може само да поеме дихателните функции, наличието на високотехнологични медикаменти, които подпомагат разгъването на белия дроб (сърфактант), наличието на инкубатори, които поддържат функции, близки до тези на утробата на майката...
- Напоследък сякаш има страх от кувьозите.
- Мит е, че когато бебето се сложи в кувьоз, може да получи увреждания - слепота или церебрална парализа. При правилно дозиране на кислорода детето не само че няма да получи слепота в резултат на ретинопатията от недоносеността, но няма да има и късни последици.
- Кои са най-големите проблеми на българските неонатолози?
- Най-често са свързани с невъзможността да бъде усъвършенствана апаратурата през определен период. От друга страна, има отлив от специалността - тя е много трудна и отговорна, изисква продължително обучение, а и това не е от комерсиалните и нисоко платени специалности. Не повече от 100 са неонатолозите в България, а средната им възраст е над 45 г. А неонатологът трябва не само да има опит, но и да е физически издръжлив - за да се наблюдава едно дете 12 часа непрекъснато, трябва човек да е силен. А и нагнетяваното напоследък сред обществото отношение към лекарите често отблъсква младите от трудни специалности, каквато е нашата.
- Освен от професионализма на екипа, от какво зависи успешният изход от лечението?
- Животът на тези бебета зависи изцяло от нашата работа. Но от огромно значение е ролята на родителите. И тяхната нагласа, и на лекарите и акушерките е, че едно бебе трябва да се роди здраво. Но когато детето е в интензивно отделение, родителят често е склонен да търси причината за това в медицинския екип. Ако има синхрон и доверие между родителите и екипа, нещата са добре. Особено когато детето има възможност да контактува с двамата родители, както е в нашата болница. Не бива родителите да получават информация за детето си пред вратата на отделението, а да са неизменна част от екипа и да бъдат ангажирани с проблемите, да има всекидневно наблюдение върху развитието на детето.
 
За бебето

В "Токуда" е въведен задължителен скрининг на всички здрави новородени бебета. Болницата дава възможност да се направят същите тестове и на бебета, родени извън нея след предварително записване и планиране. Пакетът от изследвания включва: ултразвукови изследвания на централна нервна система, на коремни органи, на тазобедрени стави. Нарочно прецизно апаратче изследва слуха на бебетата. Резултатите излизат по компютърен път.
Единствено в "Токуда" се прави аргонова лазертерапия за преждевременно родени бебета (изгаряне с лазер на фиброзните съдове, които се разрастват и надигат ретината и предизвикват ретинопатия при недоносените). Досега такава терапия е проведена на 5 деца, но нито едно от тях не е родено в "Токуда".


За родителите


До началото на май т.г. в отделението се работеше само по програми за обучение на бъдещи майки. От този месец започнаха и специални семинари за обучение на бащите в първи грижи за бебето. Освен това татковците ще могат да присъстват безплатно при нормално раждане. Досега стойността на тази услуга бе 200 лв.
В отделението са обособени помещенията  "Стая за кърмене" и "Стая за къпане на бебето".
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 636

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 563

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1276

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ