07 Декември 2019събота08:01 ч.

Ректори: Държавата да обгрижва естествения преди изкуствения интелект

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 918

Преди да говорим за изкуствения интелект, трябва да се вземат стратегически мерки за развитието на естествения интелект, който сме занемарили, заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков по БНР. Идеята, че с финансиране 50 млн. лв. може да сме конкурентни на престижни вузове в САЩ, получаващи милиарди долари, е смешна, каза той по повод на упрека на министър Красимир Вълчев, че няма наше висше училище сред първите 1000 в света. Сред първите 100 вуза в САЩ няма нито един, финансиран с по-малко от 1 млрд. долара, първият от тях е с 35 милиарда, каза ректорът на Алма матер. Трябва да си дадем сметка какво искаме - дали да инвестираме повече средства и да развиваме образование и наука, или да се наредим сред държавите, които купуват всичко отвън, добави проф. Герджиков.

Според ректора на УНСС проф. Стати Статев, държавата дава за студент по икономика или педагогика по-малко, отколкото за гимназист. Създадени са множество диспропорции в системата. Трябва ли например 26 вуза да обучават в икономика? Би трябвало 60% от вузовете ни да обучават само бакалаври, по-висша група да обучава и магистри, а само тези, които правят наука, да имат право на докторанти, смята той. Проф. Статев е категоричен, че трябва да се прекрати обучението в неспецифични за вузовете специалности, чиито випускници не се реализират на пазара на труда. Анализът за това ще осветли и факта кой просто раздава дипломи, добави проф. Герджиков. Двамата ректори са категорични, че водещите университети и БАН работят заедно по големи научни проекти. Субсидията от държавата обаче покрива единствено част от заплатите. Увеличаването на парите за висше образование и наука да е поне колкото в средното образование, искат ректорите.

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 730

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 340

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ