21 Август 2019сряда14:20 ч.

Ректори: Държавата да обгрижва естествения преди изкуствения интелект

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 613

Преди да говорим за изкуствения интелект, трябва да се вземат стратегически мерки за развитието на естествения интелект, който сме занемарили, заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков по БНР. Идеята, че с финансиране 50 млн. лв. може да сме конкурентни на престижни вузове в САЩ, получаващи милиарди долари, е смешна, каза той по повод на упрека на министър Красимир Вълчев, че няма наше висше училище сред първите 1000 в света. Сред първите 100 вуза в САЩ няма нито един, финансиран с по-малко от 1 млрд. долара, първият от тях е с 35 милиарда, каза ректорът на Алма матер. Трябва да си дадем сметка какво искаме - дали да инвестираме повече средства и да развиваме образование и наука, или да се наредим сред държавите, които купуват всичко отвън, добави проф. Герджиков.

Според ректора на УНСС проф. Стати Статев, държавата дава за студент по икономика или педагогика по-малко, отколкото за гимназист. Създадени са множество диспропорции в системата. Трябва ли например 26 вуза да обучават в икономика? Би трябвало 60% от вузовете ни да обучават само бакалаври, по-висша група да обучава и магистри, а само тези, които правят наука, да имат право на докторанти, смята той. Проф. Статев е категоричен, че трябва да се прекрати обучението в неспецифични за вузовете специалности, чиито випускници не се реализират на пазара на труда. Анализът за това ще осветли и факта кой просто раздава дипломи, добави проф. Герджиков. Двамата ректори са категорични, че водещите университети и БАН работят заедно по големи научни проекти. Субсидията от държавата обаче покрива единствено част от заплатите. Увеличаването на парите за висше образование и наука да е поне колкото в средното образование, искат ректорите.

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

автор:Дума

visibility 277

Запали се старото сметище в Перник

автор:Дума

visibility 1022

Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

автор:Дума

visibility 223

САЩ тестваха крилата ракета

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 160

Печатница или перачница

автор:Евгени Гаврилов

visibility 273

/ брой: 160

Ще влезе ли МО във война с работодателите?

visibility 259

/ брой: 160

За Георги Петрушев като за Жорж

автор:Лозан Такев

visibility 263

/ брой: 160

Двуличие и коварство

visibility 255

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ