05 Август 2021четвъртък07:58 ч.

Реформа за бедност

/ брой: 88

автор:Светлана Велева

visibility 1560

Доходите ни се вдигнали за година с 2,95% отчете вчера НСИ. На човек от домакинство се падали средно на година по 4953 лв., което на месец излиза 412,75 лв. Тоест, средният българин живее с под минимална заплата на месец. За да не изглеждат толкова стряскащи цифрите, НСИ прави сравнение с доходите ни през 2004 г., спрямо която те са скочили със 140%. Е, каква файда, като населението днес масово живее с доход на прага на бедността и е по-бедно отвсякога?
И друго притеснява в последните данни на статистиката - работната заплата формира едва половината от общия семеен доход. За останалите средства се разчита основно на пенсии и социални помощи. Това значи, че работната ръка тенденциозно намалява. Предприемачеството пък формира под 1% от общия доход - резултат от убиването на малкия бизнес.
Негативната тенденция се допълва от демографските данни за населението, които не са изненада за никого - населението продължава да се топи, броят на възрастните хора нараства, а хората в трудоспособна възраст намаляват. Последните данни на Евростат пък показват, че България прогресивно продължава да е страната с най-много бедни, като техният брой прогресивно расте. Вече над една трета от българите или 2,46 млн. души живеят в тежки материални лишения. Това според европейската статистика е над четири пъти повече от средното европейско равнище. Това са хора, които не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.
На фона на тези мрачни данни председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова се хвали с икономическия ръст от 3% за миналата година. Любимата мантра на управляващите. Този ръст нареждал България на 4-то място в Европа. Растежът не бил от еврофондовете, които заемали много малък дял в публичните разходи, а се дължал основно на индустрията, твърди тя. Това обаче въобще не е така. 2015 г. като последна за разплащане по еврофондовете за периода, бяха преведени най-много средства от ЕС и ръстът дойде именно от тях. Тоест, той е бутафорен, заблуждаващ. Доказателство за това дойде с вчерашните данни на НСИ за индустрията, които тотално опровергават твърденията на Менда. Оказва се, че промишлените предприятия са свили инвестициите си с цели 24% през 2015 г. И по-лошо, мениджърите признават, че свиването на инвестиции ще продължи и тази година. А това значи съкращаване на хора, или замразяване на доходи. Отделно се замразяват майчинските, от догодина и минималната заплата, евросредствата от новия период се намаляват, пенсионерите ще продължат да растат, а работната ръка да намалява.
На фона на тази реалност, всички хвалби на управляващите се пукат като балон. За реформи винаги ще се намерят пари в бюджета, казва още Менда. Да, за "реформи" отиват стотици милиони, но не за хората? Данните са безпощадни и не показват да има някакъв ефект за подобряване на живота им - той се влошава, за кого тогава се правят тези реформи?!

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ