12 Август 2020сряда13:30 ч.

Пореден строеж в район "Изгрев"

Референдум за мораториум върху строежи прави столичен район

Кметът на "Изгрев" подготвя обществено допитване за забрана на изграждане на нови жилищни блокове

/ брой: 9

автор:Деси Велева

visibility 604

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев ще организира референдум за мораториум върху жилищното строителство в кварталите "Изгрев", "Изток" и "Дианабад". Правният отдел на администрацията вече работи по документацията за провеждането на допитването. "Когато сме готови с конкретния въпрос за презастрояването на района и с всички нормативни изисквания, с които трябва да бъде подплатено искането, ще уведомим Столичния общински съвет. Надяваме се съветниците да ни дадат правото като граждани на района сами да определим какво да се случва по отношение на жилищното строителство, зелените площи и междублоковите пространства", обясни за ДУМА д-р Георгиев. Инициатор на референдума е той и екипът му в изпълнение на предизборно обещание, направено по време на кампанията. Кметът е категоричен, че хората трябва да могат да участват активно в управлението на местата, в които живеят. "Ние не искаме да налагаме нашето мнение за район "Люлин" например, но желанието ни е да имаме думата там, където живеем", допълни той.

Кметът смята презастрояването за основния  проблем на София, а в "Изгрев" той се усеща много сериозно, защото районът е един от най-желаните, а в същото време е малък по територия - едва 4,5 кв. километра. "Освен това е гъсто заселен, така че допълнителното застрояване ще утежни още повече ситуацията", смята д-р Георгиев. Само през миналата година в трите квартала на района са се построили 7500 жилища, които предстои да бъдат  заселени през тази и следващата година. 

От встъпването на новия кмет в длъжност в района не е издадено нито едно ново разрешително за строеж. За миналата година са подписани 11 разрешителни, за които вече има отворени строителни площадки. Голяма част от тях са на частни парцели на бивши фабрики или стари складови бази. В района има близо 200 реституирани парцела, стана ясно от думите на кмета. Вчера той обяви, че е спрян пети строеж в зелена или междублокова площ. По негова инициатива процедурата по изменение на плана, предвиждащо отпадане на застрояване на 4-етажна сграда на терен между блокове 45-46 и 43-44 в жк "Дианабад" и отреждането му за озеленяване, ще бъде внесена в СОС.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 89

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 106

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ